Advent v Ljubljani, pa ga sploh imamo?

Datum:

Že konec novembra se vsa mesta odenejo v praznično svetlečo podobo. Izjema ni niti Ljubljana, ki že več kot 20 let žari v enakih svetlečih okraskih.

Poleg svetlečih okraskov in velikih okrašenih jelk ali smrek so povsod v krščanskem svetu, kamor spada tudi Slovenija, tudi adventni venčki na vidnem in frekventnem mestu, kjer se zadržuje veliko število obiskovalcev, predvsem turistov.

Povsod v bližnjih državah in mestih imajo adventne sejme z značilno gostinsko in turistično ponudbo. Krščanski svet se v tem času pripravlja in praznuje prihod odrešenika.

Kako pa je v Ljubljani?

V Ljubljani pa nimamo adventnega sejma. Kaj pa potem imamo? Na svetniško vprašanje in pobudo mestne svetnice Darinke Kovačič (SDS), zakaj v Ljubljani nimamo adventnega sejma in adventnega venčka na vidnem mestu, na primer pred Magistratom, so iz kabineta župana sporočili.

V Ljubljani že vrsto let organizirajo prireditve pod blagovno znamko December v Ljubljani, s katero si gradijo prepoznavnost izven naših meja.

December v Ljubljani sodi med prireditve, ki v središče mesta privabi veliko število ljudi in poskrbi za njegov živahen utrip. Temu pripomore tudi praznični sejem, ki ga spremlja ponudba v gostinskih hišicah, ki traja vse do začetka januarja. Decembrske prireditve se začnejo s prižigom luči in odprtjem prazničnega sejma. Praznične luči že tradicionalno prižgejo v petek pred prvo adventno nedeljo. S tem pokažejo, da ne pozabijo (tudi) na advent. Želijo, da praznični sejem še pridobi na prepoznavnosti, zato ne razmišljajo o spremembi imena.

To je odgovor, ki se izogiba resničnemu razlogu, zakaj nimamo v Ljubljani adventnega sejma in adventnega venčka na vidnem mestu, če sploh je na kakšnem mestnem zemljišču. Zanimivo bi pa bilo vedeti, od kdaj je ta blagovna znamka registrirana in vpisana v register blagovnih znamk.

Utrip Ljubljane

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...