Kosovci odslej brez vizumov v EU

Datum:

Državljani in državljanke Kosova bodo lahko odslej brez vizuma vstopili v države Evropske unije. Nov brezvizumski režim je začel veljati že v ponedeljek. 

“Začela je veljati zgodovinska odločitev EU. Državljani Kosova lahko od danes potujejo v EU brez vizumov. To prinaša velike koristi tako Kosovu kot EU,” je na socialnem omrežju X sporočil visoki predstavnik za zunanjo politiko EU Josep Borrell.

Borrell je odločitev Unije označil za zgodovinsko s pojasnilom, da bo prinesla koristi tako Kosovcem kot sami Evropski uniji. Tovrstni režim sicer že velja za vse druge države Zahodnega Balkana. Borrell je še poudaril, da je s schengenskim območjem prek vizumske liberalizacije zdaj povezan celotni Zahodni Balkan.

Imetniki kosovskih potnih listov bodo lahko brez vizuma vstopili v EU, nato pa v državi članici bivali 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju.

V Bruslju sicer na predlog Evropske komisije poteka tudi postopek za uvedbo vizumske liberalizacije za državljane Kosova s srbskimi potnimi listi. Predlog morata obravnavati še Evropski parlament in Svet EU, poroča STA.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

RTVS je izgubil vso svojo kredibilnost: Aktivistom več medijskega prostora kot stroki

Kako neuravnoteženo in pristransko je poročanje "depolitizirane" RTV Slovenije...

Poštni delavci bodo 3. junija stavkali: “Prišel je čas za ulico!”

Sindikat poštnih delavcev bo 3. junija začel stavko, so...

Profesorji FDV vabijo na proteste pro-hamasovskih študentskih skrajnežev

Hamasofilija slovenske levice je že tako kronična, da je...

S projekti CMSR biznisirali družinski člani vidnih predstavnikov SD

Po razkritjih financiranja Centra za mednarodno sodelovanje iz razvoj...