Slovenija ima najvišjo presežno umrljivost v EU

Datum:

Kako zelo nespametna je bila ukinitev Urada za demografijo kažejo zadnji demografski trendi v Sloveniji. Ta je od lanskega leta na ravni EU zabeležila najvišjo presežno umrljivost. 

Presežna umrljivost  je presežek števila umrlih (ne glede na vzrok) v določenem obdobju v primerjavi siceršnjim povprečnim številom umrlih. Decembra 2023 je bila presežna umrljivost v Sloveniji je znašala 21,3 odstotka, v Avstriji 20,7 odstotka in v Estoniji 20 odstotkov. Najnižjo so zabeležili v Romuniji in Bolgariji. Izsledke je pripravil Eurostat, na podlagi primerjave podatkov iz decembra 2023, ki jih je nato primerjal z obdobji, ki jih ni prizadela pandemija Covid-19.

Pri tem se kar samo zastavlja vprašanje o vzrokih za to. Morda po eni strani zato, ker imamo verjetno najbolj neodgovorno oblast v Evropi, ki nam je kot recept za zdravljenje covida-19 ponudila sonce in morsko vodo (tukaj). Metoda premierja Roberta Goloba je ne le neučinkovita, marveč tudi zakonsko sporna.

Graf prikazuje mesečno presežno umrljivost za december 2023. (Foto: posnetek zaslona)

Obenem je tu pomanjkanje kapacitet v zdravstvenih ustanovah, domovih za ostarele, Golobova vlada pa učinkovitega spopadanja s problematiko ni sposobna, zato se je zgodila tudi najdaljša stavka zdravnikov v zgodovini Slovenije. To pa je nenazadnje tudi premosorazmerno z največjo neumnostjo vladajočih v vsej zgodovini države, kar se kaže na številnih področjih. Vladajoči še niso spoznali, da bistvo problema niso zdravniki …

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Foto] Levi elitneži, ki se kličejo tovariši, so se zbrali na Ljubljanskem gradu

Včeraj so praznovali zmagovalci druge svetovne vojne - zahodni...

Mednarodni pravnik: Priznanje Palestine bi bila najbolj nora poteza slovenske diplomacije doslej!

"Gre za najbolj noro potezo slovenske diplomacije od začetka...

Si Golobovi funkcionarji zaslužijo 40 odstotkov višje plače?

Vladni predlog, ki so ga objavili v Večeru kaže,...