Znanstveniki odkrili odlično metodo za boljšo gibljivost semenčic

Datum:

Avstralska univerza trdi, da je odkrila zelo dober način, kako povečati gibljivost semenčic. Kot pravijo, je prav gibljivost v 30-odstotkih razlog za neplodnost. 

Univerza v avstralskem mestu Melbourn navaja, da je približno 30-odstotkov neplodnosti posledica slabe gibljivosti semenčic. Nova raziskava pa vliva upanje, saj je pokazala, da je mogoče ultrazvočne valove uporabiti za izboljšanje njihove gibljivosti. To je novo upanje za vse pare po svetu, ki se borijo z neplodnostjo.

Raziskava univerze Monash v Melbournu kaže, da lahko uporaba visokofrekvenčnih ultrazvočnih valov na semenčicah poveča njihovo sposobnost premikanja za kar 266 odstotkov, poroča Jutarnji list.

Neverjetna odzivnost spermijev na ultrazvok
Raziskovalci dotične univerze so ugotovili, da je 20 sekund ultrazvoka pri 800 mW in 40 MHz povečalo gibljivost semenčic za do 266 odstotkov in zmanjšalo delež neaktivnih ali slabotnih semenčic s 36 odstotkov na samo 10 odstotkov. Ultrazvok ni le povečal hitrosti plavanja sperme, ampak je tudi spodbudil skoraj dve tretjini manj dejavnih spermijev k večji gibljivosti. Znano je, da 10-dostotno povečanje gibljivosti semenčic povzroči 8-odstotno povečanje možnosti za nosečnost.

Foto: Freepik

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Razmisleki o prihodnosti Evropske unije

Včerajšnja slavnostna seja odbora za evropske zadeve je postregla...

Slovensko gospodarstvo v resnih težavah: Padec obsega storitev največji v EU

Ekonomija deluje v večletnih ciklih. Politiki, ki trdijo, da...

Avstrija: vladajoča Ljudska stranka bi za migrante uvedla DNK teste

Avstrijska vladajoča Ljudska stranka želi uvesti DNK teste, da...

Zakaj Italija ne zaupa v verodostojnost delovanja Slovenije

"Mi ne govorimo o legalnih migracijah, govorimo o ilegalnih...