Lindavu naj bi dali ultimat – upokojitev ali izredna odpoved

Datum:

Bilo je kar malce presenetljivo, ko smo videli, da med preverjenimi levimi kadri policije in predsednikom vlade Robertom Golobom odnosi niso tako idilični, kot je bilo pričakovati. Očitno je Golob želel začeti igrati slovenskega Vladimirja Putina, preden je imel vse vzvode, da to lahko v resnici naredi – zato je med drugim pritiskal na bivšo ministrico za notranje zadeve Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki pa nista želela izvrševati njegovih despotskih ukazov. Končalo se je tako, da je ministrica odstopila, Boštjan Lindav pa odhaja v pokoj. Po izjavi za javnost, ki jo je dal, kaže, da ne prostovoljno. Naši viri pa namigujejo, da se zadaj dogaja še nekaj bolj strašljivega. 

Nekdanji prvi mož policije Boštjan Lindav se je torej v petek upokojil. Po naših informacijah z ministrstva za notranje zadeve pa je novi direktor policije Senad Jusić (ki po mnenju Lindava ne izpolnjuje pogojev za nastop funkcije) Lindavu dal dve uri časa, da se odloči o svoji usodi – ali se bo upokojil ali pa bo dobil izredno odpoved.

Kot smo izvedeli, Lindav ni, saj na bi na ta način izsiljevali še nekatere uslužbence policije, le da ti še nimajo pogojev za poklicno upokojitev.

Pomenljiv zapis ob slovesu

V zapisu, ki ga je ob svoji upokojitvi namenil javnosti – posredoval ga je njegov pravni zastopnik Gregor Verbajs – je sporočil, “da ne dovoli spregi politike, birokratov in njim naklonjenih medijev, da ga “z režiranim konstruktom”, nevzdržnim sumom storitve kaznivega dejanja, grožnjo suspenza in krivdno razrešitvijo vrže iz policije. Napočil je čas ločitve – ne pa umika.” Zapis sicer zelo neposredno naziva predsednika vlade in njegovo vmešavanje v policijo.

Generalni direktor policije Senad Jusić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar “depolitizirata” policijo.

Trdi, da je brez pomisleka dvakrat stopil pred preiskovalno parlamentarno komisijo, ki je preiskovala sume zlorabe policije, in povedal, da se dogajajo. Prvič leta 2021 in oktobra 2023. “Čeprav so že takrat do nas tako ali drugače prihajale informacije, da naju bodo z nekdanjo ministrico za notranje zadeve zaradi pričanja uničili in medijsko oblatili, sva povedala, kar je bilo treba povedati,” je zapisal in dodal, da drži vse, kar je decembra 2022 zapisal v poročilu predsedniku vlade Robertu Golobu.

“Diskreditacije, manipulacije in laži ter dokončna profesionalna likvidacija so rezultati akcij, ki jih vladajoča politika s pomočjo poslušnih birokratov različnih državnih organov in v sodelovanju z vladi naklonjenimi mediji vodi zoper mene in nekdanjo ministrico že več kot leto dni, posebej intenzivno pa je prav od pričanja oktobra 2023. Zastrašujoče in skrb vzbujajoče je dejstvo, da sva vsega tega deležna zgolj zato, ker sva v demokratični državi opozarjala na nepravilnosti in zlorabe politične oblasti. Sprega politike, birokratov in medijev je v taki situaciji zelo nevarna sprega. In ravnanje po sistemu ‘za koga pa, če ne za predsednika vlade’, je nevarna igra” je bil jasen Lindav.

Sovi očita politično obračunavanje

V izjavi je omenil poročanje revije Reporter o domnevni kazenski ovadbi zaradi suma izdaje tajnih podatkov, pri čemer je zatrdil, da z nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar nista kršila zakonodaje, Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji pa ob ugotovitvi Informacijskega pooblaščenca, da bi lahko zanikala navedbe o kazenski ovadbi, očital sodelovanje pri političnem obračunavanju z njima.

“V tem istem članku je bil opisan politični obračun z menoj, ki se očitno zdaj udejanja. V mediju so bili takrat ‘preroško’ napovedani notranjevarnostni postopki zoper mene, napovedana je bila izguba dostopa do tajnih podatkov in posledično s tem izguba službe v policiji,” je povedal in tako izpostavil Odlazkovo hobotnico kot ključno orodje vlade pri obračunavanju z nasprotniki.

Nekdanji v.d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav (Foto: STA)

“Resnično se ne piše nič dobrega boju zoper korupcijo v državi, kjer se preganja in obračunava z ljudmi, ki opozorijo na nepravilnosti, skrb vzbujajoče je, da se to dogaja zato, da se odvrne pozornost od tistega, ki je po mojem mnenju prekoračil svoja pooblastila in pristojnosti in kršil zakon o integriteti”, je dokaj neposredno napadel predsednika vlade Goloba.

Avtonomnost policije na veliki preizkušnji

Meni, da je avtonomnost policije “danes več kot očitno na izjemno veliki preizkušnji”. Sam pa, da plačuje ceno zaradi vložitve tožbe, ker po njegovi oceni sedanji generalni direktor policije ne izpolnjuje pogojev za zasedbo tega delovnega mesta.

Prejšnji teden je nastopil poklicno upokojitev. “Kot zlato padalo v nevzdržni situaciji in vse prej kot posledica načrtovanega zaključka kariere. Vpliv politike se na delo policije kaže predvsem pri zahtevah po kadrovanju.”

Odstavljen, ker ni dovolj hitro čistil “janšistov”

Spomnimo: bivša ministrica Bobnarjeva je odstopila tudi zaradi nedopustnih pritiskov predsednika vlade na kadrovanje in vmešavanje v delo policije, Lindav pa je kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja policijo vodil od 2. junija 2022 do 23. februarja 2023.

Foto: STA

Nato pa mu vlada kljub predlogu tedanje notranje ministrice Bobnar ni podelila polnega mandata na tem položaju, kar je med drugim botrovalo njenemu odstopu. Med razlogi za odstop je namreč Bobnar navedla domnevne politične pritiske in vmešavanje v delo policije ter dejala, da ji je dal predsednik vlade Golob “jasno vedeti, da Lindav ni izpolnil pričakovanj in ni opravil čiščenja policije”.

Kaj grozljivo dogajanje pove o stanju vladavine prava v Sloveniji?

Če je res kar sporočajo naši viri in kar trdi tudi Lindav (njegova pričevanja potrjuje tudi bivša ministrica za notranje zadeve), potem smo prav na robu tega, da si Golobova vzporedna država podredi državo tako, kot so si jo Maduro, Lukašenko in Putin. Če se obračunava s policijskimi kadri na tak očiten način, kjer predsednik vlade to praktično ne zanika, potem je jasno, da bo morala policija končno začeti opravljati svoje delo in začeti z zaslišanji vpletenih politikov, če ne že z aretacijami.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Pokojnine – stvari so blizu vrelišča

"Ne vem, kako bodo prihodnjo zimo preživeli naši upokojenci....

Resnični razlogi za bedo podsaharske Afrike

Na krilih prebujenske ideologije se v Evropi vse bolj...

Gospodarstvo tone, vlada pa se o tem po sovjetski tradiciji sploh ne pogovarja

Retorična igra levih režimov po svetu je umetnost risanja...