Ukrajinski piloti se bodo do konca leta učili leteti z F-16 v Romuniji

Datum:

Urad romunskega predsednika Klausa Iohannisa je parlamentu poslal pismo, v katerem je sporočil, da se je predsednik strinjal z usposabljanjem približno 50 ukrajinskih pilotov v Romuniji.

Oblasti niso povedale, kdaj se bo usposabljanje začelo, a po virih Digi24 naj bi ukrajinski vojaki v letalsko bazo Fetești prispeli to poletje. Ukrajinski piloti naj bi do konca leta zaključili šolanje z letali F-16.

Časnik je tudi poročal, da je predsednik države odobril prenos opreme in materialnih dobrin, ki jih je Finska podarila Ukrajini, skozi državo. Evropski center za usposabljanje F-16 (EFTC), ki so ga ustanovile Nizozemska, Danska, ZDA in Romunija, je bil slovesno odprt novembra lani v Feteștiju.

Center za usposabljanje, ki je v bližini Donavskega mostu Fetești na prometnem koridorju, ki povezuje Bukarešto s Črnim morjem, bo vzpostavljen v letalskem oporišču Borcea 86 in bo usposabljal pilote ukrajinske vojske za uporabo bojnih letal F-16 skupaj z Romunijo in drugimi zavezniki Nata. Pet nizozemskih bojnih letal F-16 je prispelo v center za usposabljanje v Romuniji v začetku novembra in njihov proizvajalec, Lockheed Martin iz ZDA, zagotavlja inštruktorje in vzdrževalno osebje za usposabljanje pilotov.

Ukrajina trdi, da so lovci F-16 ključni za prevlado v zraku. (Foto: AFP)

Romunske zračne sile so leta 2019 začele prehod s sovjetskih MiG-21 na F-16. Romuniji je od Portugalske uspelo pridobiti 17 rabljenih F-16 Fighting Falcon (opremljenih z novimi motorji, elektroniko in sodobnim orožjem). Novembra je Bukarešta z Norveško podpisala pogodbo o nakupu še 32 rabljenih lovcev F-16.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zavajanje Odlazkovega propagandnega glasila

Revija Reporter je objavila zavajajočo naslovnico. Na tej je...

Teš 6 še ne bodo zagnali

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki bi ga...

[Video] Beg tranzicijske levice pred resnico o povojnih pobojih

Največja rana slovenskega naroda je rodomor pred in po...

Pričel se je teden obrti in podjetništva v Škofji Loki

Razvojna agencija Sora in Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka...