Kočevje se je pobratilo z ukrajinsko Bučo

Datum:

Predstavniki občine Kočevje in ukrajinske občine Buča so danes v Kočevju podpisali listino o pobratenju.

Občina Kočevje mednarodne partnerske odnose goji od leta 1971. Takrat je prvo listino o prijateljstvu, pozneje pa še listino o pobratenju podpisala z občino Dolina pri Trstu iz Italije. Aktivno sodeluje tudi z mesti, s katerimi ni pobratena, kot so mesto Fukui iz Japonske, Epone iz Francije in Buča iz Ukrajine. S slednjo je oktobra 2023 v okviru programa U-LEAD z Evropo podpisala sporazum o sodelovanju, zdaj pa je z mestom podpisala še listino o pobratenju.

S sodelovanjem so bili vzpostavljeni tesni odnosi, ki bi jih občina želela okrepiti in poglobiti s pisno zavezo v obliki listine o pobratenju, zato je bila podana vzajemna pobuda, da občini pristopita k podpisu,” so povedali na kočevski občini.

Današnjemu podpisu listine sta prisostvovala tudi veleposlanik v Ukrajini Tomaž Mencin in predstavnica Centra za evropsko prihodnost Jelka Klemenc. Obema je župan Buče Anatolii Fedoruk danes predstavil tudi napredek izgradnje rehabilitacijskega centra v Buči.

Občina Kočevje je od začetka ruske agresije nad Ukrajino tudi sicer proaktivno sodelovala pri zagotavljanju različnih oblik pomoči mestu Buča, zlasti humanitarne. Aprila 2022 je zagotovila humanitarno pomoč s tovornjakom, maja 2022 organizirala dobrodelni koncert, avgusta istega leta pa tudi poletni tabor za 15 mladostnikov in dva spremljevalca.

Kočevje ima listino o pobratenju podpisano še z občinami Rab iz Hrvaške, Halluin iz Francije, Oer-Erkenschwick iz Nemčije, Špital ob Dravi iz Avstrije, Prokuplje iz Srbije in Lübbenau/Spreewald iz Nemčije, navaja STA.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...