[Afera Brio]Nove podrobnosti v zvezi z nakazilom Boštjančičevega podjetja v Belize

Datum:

“Ampak, da taka oseba ostane v politiki, da se z nasmehom laže ljudem v faco in na drugi strani pravi ‘da ni prav, da si samo želimo nižjih davkov’, je pa dobesedno norčevanje,” je bil kritičen eden od uporabnikov največjega slovenskega računalniškega portala in spletne skupnosti Slo Tech, in sicer v zvezi s sumljivimi posli podjetja Brio, ki je v 100-odstotni lasti finančnega ministra Klemna Boštjančiča. 

Naj spomnimo, da smo prejšnji teden podrobneje pisali o podjetju Brio, ki je leta 2015 nakazalo skoraj 31.000 evrov na transakcijski račun družbe, registrirane v državi Belize. Ta je poznana kot davčna oaza. Družba, ki je prejela denar, velja za znano  “off shore” lokacijo. Leto pred omenjeno transakcijo je podjetje, katerega uradna zastopnica je ministrova žena Eva Boštjančič, v precejšnjem obsegu poslovalo z državo oz. ministrstvom za obrambo. Čeprav je minister v zvezi z nakazilom v Belize za medij 24ur.com pojasnil, da je bilo nakazilo v resnici plačilo za storitev izobraževanja pilotov, se ob tem poraja vprašanje, čemu je podjetje prejelo tolikšno nakazilo, če se sploh ne ukvarja z letalstvom. Minister je zatrdil, da je pri tem sodeloval z ameriškim podjetjem Ibis Global, ki ima sedež v ameriški državi Washington. Slednje je prav tako prejelo sredstva za omenjeno storitev, pri čemer ni jasno, zakaj v zvezi s tem ni omenil tudi zloglasnega Maksima Štajcerja, proizvajalca “off shore” podjetij, v katera so vlagali tudi drugi slovenski podjetniki, ki jih zaznamujejo sporni posli z državo (več tukaj).

Na računalniškem portalu Slo Tech Boštjančičeva zgodba ni ostala neopažena. Eden od uporabnikov je v zvezi s specifičnim dogajanjem izpostavil, da se kljub “javni tajni denar pač pere in da so politiki pokvarjeni”, razvoj konkretne zgodbe pa ima zanj poseben “priokus”, saj je videl, da se novica širi med ljudmi. “Zanimivo je, koliko najdeš na internetu, kaj dobiš danes s pošiljanjem maila in dobesedno googlanjem,” je ob tem pristavil.

Dvom, da na Fursu s tem niso seznanjeni
V zvezi s transakcijo 31.000 evrov na transakcijski račun družbe, registrirane v državi Belize, je opozoril, da je omenjeno podjetje leto pred tem prejelo več kot 320.000 evrov od obrambnega ministrstva. Meni, da je denar nakazalo ministrstvo. “Ampak tole moraš biti idiot, da ne vidiš, da je pranje denarja, firma je definitivno povezana z Maksimom Štajcerjem. Niti ne rabim gledat naprej, ker je ta oseba tako očitna, da nima smisla.” Kot je povedal, nikakor ne verjame, da pristojni na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) niso seznanjeni s tem.

“Tole je komanda od nekje, da se tega ne preiskuje. Pa v redu, bom vzel argument, da nimajo ‘juristiciona’ ali da pač ne morejo nič, ker so firme po celem svetu,” je zapisal. Razume, da pravno ni mogoče narediti ničesar. “Ampak da taka oseba ostane v politiki, da se z nasmehom laže ljudem v faco in na drugi strani pravi ‘da ni prav, da si želimo samo nižjih davkov’, je pa dobesedno norčevanje,” je kritično poudaril in dodal, da ti ljudje očitno mislijo, “da so Boga za jajce prijeli in da smo mi idioti z 80 IQ ter da si oni to zaslužijo”.

Ni znano, kam je šel denar
“Denar je bil torej preko firme BRIO nakazan v IBIS GLOBAL (okrajšano) v Belize, kjer je po besedah ministra samega v 24ur danes. Nakazano je bilo po navodilih istoimenske firme IBIS GLOBAL v Washingtonu, kjer v dveh minutah googlanja prideš do tega Maksima, ki je vpisan kot predstavnik podjetja,” je izpostavil in dodal, da istoimensko podjetje obstaja še v Gibraltarju, ampak da seveda ni znano, kam je šel denar.

V zvezi z nakazilom v Belize v vrednosti 30.940 evrov iz leta 2015 je opozoril, da je tistega leta bruto minimalna plača znašala 790,73 evra. “Kalkulator ti pove, da je od te cifre skupaj (bruto 918,04 evra) prispevkov 302,06 evra in akontacija dohodnine 54,52 evra. Neto nakazilo 561,46 evra (brez malice in ostalega). Torej je oseba na minimalcu leta 2015 plačala prispevkov in dohodnine 356,58 evra na mesec oziroma 4278,96 evra na leto. 30.940 evra deljeno z 4278,96 evra je 7,23,” je izračunal in dodal, da je mogoče na osnovi računice ugotoviti, da je bilo nakazilo, ki je pristalo na računu enega izmed Štajcerjevih podjetij, enakovredno vsoti davkov enega leta dela, ki jo je plačalo nekoliko več kot 7 oseb “na minimalcu”.

Foto: Freepik

“Pomislite na osebe na minimalcu, mogoče so to vaši starši, kolegi, bratje, sestre. Delali so celo leto, 7 izmed njih, da je tale denar pristal v Belizeju,” je izpostavil in druge uporabnike portala pozval, naj to dejstvo vzamejo v obzir, ko jih bo naslednjič mehanik povprašal, ali potrebujejo račun. “Jaz bom še z večjim užitkom in nasmehom na obrazu rekel: ‘Ne, tu imaš gotovino, porabi za sebe in svoje.’ Če bom kdaj najdel kakšno fajno davčno optimizacijo, se bom enako smehljal,” je navedel in izrazil željo, da bi na Fursu zbrali pogum in zadevo preiskali, namesto da se vrši nadzor le nad tistimi, ki imajo vse “na papirjih in plačajo davek”. “Sem bil eden izmed 608 normirancev letos, ki so doplačali več kot 10 tisoč evrov dohodnine, verjetno več, kot je minister plačal davka v par letih,” je kritično zaključil.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...

[Kraja otrok] Kako je bil policist Staneta Dolanca nagrajen za krajo dojenčka

Preiskovalna komisija DZ o odvzemih mladoletnih oseb oziroma o...

Pot na Okrešelj zaradi ogromne količine kamenja do nadaljnjega zaprta

V Logarski dolini so vzpostavili dostopnost do parkirišča pod...