Aktivistka v sodniški togi: Državni zbor izvolil Nežo Kogovšek Šalamon za ustavno sodnico

Datum:

Poslanci DZ so na današnji seji na tajnem glasovanju Nežo Kogovšek Šalamon izvolili za novo ustavno sodnico. Glasovnice je prevzelo 82 poslank in poslancev. 53 jih je podprlo imenovanje Kogovšek Šalamon, 28 jih je bilo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Novoizvoljena ustavna sodnica je pred DZ že prisegla, poroča STA. Je torej Borut Pahor z imenovanjem Kogovškove “zabil žebelj v krsto Slovenije”? “Aktivistka Soroševega inštituta kandidatka za Ustavno sodišče? Bog se usmili Slovenije,” je že ob njenem imenovanju zapisal nekdanji premier Janez Janša na Twitterju.

                   

Neža Kogovšek Šalamon bo na Ustavnem sodišču RS zamenjala Marijana Pavčnika, ki je od funkcije odstopil z zahtevo po predčasni razrešitvi. Pisali smo že, da Kogovšek Šalamonova nima primernega pravnega rezimeja, njeno preteklo delovanje pa je pokazatelj, da o številnih vprašanjih ne bo sposobna pravično razsojati. Problematičen naj bi bil predvsem njen odnos do migracij in definicije družine. Pred časom je med drugim povedala, da se ji zdi izjemno pozitivno, da je v državnem zboru obstajala večina in politična volja, da se skupnosti LGBT prisluhne, na vprašanje voditeljice oddaje, ali bi moralo tedaj ustavno sodišče upoštevati sodne prakse v tujini, pa je Kogovšek Šalamonova odgovorila, da bi se ustavno sodišče vsekakor moralo zgledovati po praksah iz tujine, a da verjetno ne bo šlo tako daleč, da bi referendum o zakonu prepovedalo. Pri tem je omenila, da je treba upoštevati trende iz drugih držav, npr. Španije, kjer so posvojitve v istospolnih zvezah dovoljene.

Agresivna skrajno-levičarska aktivistka iz Mirovnega inštituta je delala tudi na Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij – PIC v Ljubljani. Gre za organizacijo, ki je aktivno in sistematsko vzpodbujala nezakonite migracije v Slovenijo, ilegalnim migrantom so aktivisti delili navodila z natančnim opisom slovenske in evropske zakonodaje in jih natančno podučili, kako naj ravnajo, da jih policija ne bo vrnila na Hrvaško. Kogovšek Šalamonova je znana po predavanjih o tem, kako se migrantov ni treba bati, da moramo pospraviti predsodke in poskrbeti, da se migranti čim bolje integrirajo v našo družbo. Za Uradni list Republike Slovenije (?!) je predavala na seminarju “Upravno pravo, človekove pravice in ranljive skupine: Primer LGBT prosilcev za azil”. Več kot očitno gre za osebo, ki je zelo angažirana pri agendi “uvoza” novih levih volivcev v Slovenijo.

Foto: us-rs.si

Neža Kogovšek Šalamon, ki je do sedaj delala kot vodja oddelka za ugotavljanje diskriminacij, svetovanje in zagovorništvo pri Zagovorniku načela enakosti, je v predstavitvi v predsedniški palači sicer poudarila, da si bo v primeru izvolitve prizadevala za ohranjanje zaupanja ljudi v pravni sistem in upravo nasploh. Izpostavila je tudi, da pri svojem delu sledi predvsem vrednotam strokovnosti, vestnosti, natančnosti in učinkovitosti. “Sem dosledna, imam enaka pričakovanja za vse ne glede na svetovni nazor ali ne glede na katero koli osebno okoliščino,” je poudarila. Bomo videli, če bo svoje besede uresničila tudi v praksi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...