Čeferin ne skriva proruskih teženj: Zahteval spremembo ukrajinskega dresa, ker je slogan ujezil Ruse!

Datum:

Aleksander Čeferin očitno ne skriva svojih proruskih teženj. Tokrat je pod okriljem Uefe zahteval, da Ukrajina delno spremeni dres za evropsko prvenstvo in z uradnega dresa ukrajinske nogometne reprezentance odstrani politični slogan Slava junakom. Ukrajinci imajo namreč natisnjeno tudi silhueto države, ki vključuje tudi Krim, zaradi katerega je Ukrajina v sporu z Rusijo vse od leta 2014. Čeferin je očitno stopil na rusko stran, ni skrivnost, da se spogleduje tudi z beloruskim diktatorjem, ki zatira novinarje in medije, Aleksandrom Lukašenkom. 

Vodstveni organ evropskega nogometa je sporočil, da je sporočilo Slava junakom, ki je nalepljeno oziroma izvezeno na notranjem delu ovratnika rumeno-modre majice nacionalne nogometne reprezentance, “očitno politične narave”, ki jih ne podpira Rusija.

Kot so sporočili iz Uefe, zemljevida ne bo treba spreminjati, ker resolucija Generalne skupščine Združenih narodov “priznava teritorialne meje, kot jih na splošno prikazuje omenjeni oris”. Uefa je na začetku tudi odobrila slogan Slava Ukrajini. Tega je namreč možno šteti kot “samostojno generično in nepolitično besedno zvezo splošnega nacionalnega pomena”, odločitev Uefe povzema AFP.

Pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva je razkritje ukrajinskih dresov privedlo do protestov v Rusiji
Ukrajinci so drese z bojnima vzklikoma Slava Ukrajini in Slava junakom uradno predstavili v nedeljo na družbenem omrežju Facebook. Takoj je prišel odziv iz Kremlja, kjer je predstavnica zunanjega ministrstva ukrajinsko početje označila za “obupano umetniško akcijo”, ki naj bi igralcem domnevno dala moč.

Ukrajinski dres (foto: EPA)

Čeferin podlegel pritiskom?
Poslanec Vitalij Milonov je od Uefe zahteval prepoved dresa z omenjenimi motivi. Uradni predstavnik Kremlja Dmitirij Peskov pa je za agencijo Tass povedal, da je treba najprej počakati na uradni odziv Uefe, saj tako Uefa kot Fifa praviloma prepovedujeta politizacijo športa. K temu dodaja, da tudi morebitno srečanje ruske in ukrajinske reprezentance na EP ne bi “povzročilo političnih napetosti”, saj je šport po njegovem mnenju vendarle le šport. Uefa je v prvi oceni potrdila, da je v skladu s svojimi pravilniki odobrila ukrajinske drese.

Foto: Twitter

Velja dodati, da različne ukrajinske reprezentance slogan Slava Ukrajini na svojih dresih uporabljajo že od leta 2018. Druga resnica pa je, da sta slogana Slava Ukrajini in Slava junakom v zadnjih treh letih uradni pozdrav ukrajinske vojske in da so ju uporabljali med protesti proti Rusiji.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...