Ameriški predsednik Trump tudi v arhitekturi želi vrnitev h koreninam

Datum:

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da izboljša izgled zveznih zgradb in sicer z vrnitvijo neoklasičnega arhitekturnega sloga, je razvidno iz osnutka odredbe, ki ga je uspela pridobiti ameriška revija, namenjena arhitekturi in notranjemu oblikovanju Architectural Record.  

Po poročanju omenjene revije so uspeli pridobiti predosnutek sklepa, iz katerega izhaja, da Bela hiša zahteva popravek glavnih načel, ki se nanašajo na zvezno arhitekturo, ki so bila izdana leta 1962, z namenom, da bi klasični arhitekturni slog obveljal za najprimernejši in privzeti slog novih in nadgrajenih zveznih zgradb.

Lincoln Memorial (Foto: epa)

Osnutek Trumpove odredbe o vrnitvi h klasicizmu naj bi bil poimenovan kot “Vnovično polepšanje zveznih zgradb” in predstavlja uresničitev slogana predsedniške kampanje “Naredimo Ameriko spet veliko”, ki jo je Trump vodil leta 2016. Iz osnutka poročila je razvidno, da so ustanovitelji Amerike pri načrtovanju in gradnji zvezne prestolnice v Washingtonu v poznem 18. stoletju “sprejeli klasične modele” demokratičnih Aten “in” republikanskega Rima “… ker je slog simboliziral” ideale samouprave novonastale ameriške države.

Kapitol (Foto: epa)

Prav tako pa je razvidno, da je neoklasicizem predstavljal prevladujoči arhitekturni slog na koncu 18. stoletja, poroča Guardian. Kritiki sicer menijo, da predsednik Trump ni uspel integrirati ameriških nacionalnih vrednot v arhitekturni slog zveznih stavb. Pri tem pa se vse preveč rado pozablja, da prav neoklasični arhitekturni slog pooseblja vrednote ameriške republike iz časov njenega nastanka. Poleg tega pa gre pri osnutku predsednika Trumpa tudi za bistvo amerikanizma oziroma ameriških sanj. Da je namreč mogoče nekaj ustvariti iz nič, za kar so najboljši primer prav Združene države Amerike same in Američan kot človek, ki mu lahko uspe veliki met.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...