Analiza pisave pokazala, da je bil vodja poljskega sindikata Solidarnost Lech Walesa vohun poljske tajne policije

Datum:

Lech Walesa je bil ob razpadanju socializma eden glavnih nasprotnikov komunističnega režima in borec za človekove pravice. Skupina forenzičnih strokovnjakov pa je na podlagi analize pisave potrdila, da je bil vohun poljske tajne policije. Inštitut za nacionalni spomin na Poljskem namreč preganja zločine iz obdobja komunizma v času nacistične okupacije Poljske.

73-letni Lech Walesa, ki je bil po koncu komunizma predsednik Poljske, se že od lani sooča z očitki, da je bil v času komunizma sodelavec poljske tajne policije. Inštitut za nacionalni spomin je namreč od vdove enega izmed poljskih komunističnih notranjih ministrov zasegel do takrat neznane tajne policijske dosjeje, v katerih je dogovor o sodelovanju podpisan z Lechom Waleso in njegovim domnevnim vzdevkom Bolek.

Lech Walesa, eden od soustanoviteljev poljskega sindikata Solidarnost, je sodeloval pri pogajanjih za miren konec komunističnega režima na Poljskem leta 1989. Lani je sicer priznal, da je naredil napako, ko je med enim od številnih zasliševanj v komunističnih časih podpisal papir za tajno policijo. Inštitut za nacionalni spomin je  leta 2008 objavil knjigo, v kateri je zapisano, da je komunistični režim Waleso kot tajnega agenta registriral leta 1970, leta 1976 pa so mu te naloge odvzeli zaradi njegove nepripravljenosti za sodelovanje.

Zaradi obtožb o sodelovanju s komunistično tajno policijo so se v podporo Walesi zbrale velike množice ljudi. (foto: epa)
Zaradi obtožb o sodelovanju s komunistično tajno policijo so se februarja 2016 v podporo Walesi v Gdansku zbrale velike množice ljudi. (foto: epa)

Walesa velja za enega od očetov poljske demokracije
Ob razpadanju socializma je bil vodja Solidarnosti eden glavnih nasprotnikov komunističnega režima in borec za človekove pravice. Leta 1990 so ga na prvih demokratičnih volitvah na Poljskem izvolili za prvega predsednika države, njegovo vodenje države pa je trajalo pet let. Leta 1983 je prejel Nobelovo nagrado za mir. Njegov boj proti komunističnemu režimu so na široko spoštovali, a ga na drugi strani zaradi bojevitih in izključevalnih izjav v času predsednikovanja tudi prezirali. Očitke, da je bil vohun tajne poljske policije, pa Lech Walesa zanika.

B. J., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...