Anja Bah Žibert: Zakaj so identični izdelki v Avstriji in Italiji cenejši?!

Datum:

“Ali bo vedno več Slovencev začelo odhajati po nakupe čez mejo? Saj so cene v Sloveniji za enake izdelke na splošno višje kot v Avstriji in Italiji,” se sprašuje poslanka SDS Anja Bah Žibert. 

                   

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z vse hujšo draginjo v Sloveniji. Bah Žibert: “Spoštovani, še v petek, 23. decembra 2022, je predsednik Vlade dr. Robert Golob na slovesnosti ob Dnevu samostojnosti in enotnosti v svojem govoru zagotavljal, da je slovenska vlada glede energetske in prehranske krize odločno in učinkovito ukrepala na vseh nivojih. Da je zajezila cene. Da je zvišala otroške dodatke, plače in pokojnine. Da nam naš odziv na energetsko in prehransko krizo v Evropi zavidajo.” 

“In da naš odziv velja za enega najuspešnejših odzivov v celotni Evropi.” V nadaljevanju je poslanka spomnila, da so takoj zatem med vikendom mediji v Sloveniji, Avstriji in Italiji preverili v trgovinah cene prehranskih in drugih izdelkov ter ugotovili, da so cene v Sloveniji za enake izdelke na splošno višje kot v Avstriji in Italiji. Pri tem velja poudariti, da ne gre za primerjavo cen živil osnovne košarice, temveč se ta nanaša na povsem enako količino enakih izdelkov, ki jih je mogoče kupiti v vseh treh državah.

Poslansko vprašanje Anje Bah Žibert (Foto: Twitter)

Najnižjo razliko tako opazimo pri kilogramu čokoladnega namaza Nutella, kjer je cena namaza v Sloveniji za 10,82 % višja od najnižje cene (Avstrija), največjo pa pri balzamičnem kisu Ponti, 500 ml, kjer je cena v Sloveniji višja za 142,14 % glede na ceno enakega izdelka v Italiji. V povprečju pa so cene izdelkov, ki so jih mediji primerjali, v Sloveniji višje za skoraj 60 % od cen popolnoma enakih izdelkov v Avstriji ali Italiji, je še pojasnila.

Absurd: Plače so nižje kot v Avstriji in Italiji, cene živil pa višje!
“Če pa pogledamo cene izdelkov še v luči povprečnih neto plač v omenjenih državah, objavljenih v mesecu avgustu na povezavi: https://cekin.si/zaposlitev/zaposleni/povprecne-neto-place-v-sosednjih drzavah.html, in sicer v Avstriji 2.810 evrov, v Italiji 1.996 evrov in v Sloveniji 1.227 evrov neto, pa je draginja v Sloveniji ogromna, cene pa se nikakor ne morejo primerjati s cenami v sosednjih dveh državah,” zaskrbljena še ugotavlja Bah Žibertova.

Ljubljana, Maximarket. Odprtje prenovljene trgovine Maxi gourmet market. Morska hrana, sardele, ribji file, kalamari. (Foto: STA)

Kot je še pojasnila, tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenija Mariča Lah te dni opozarja, da bi zaradi draginje lahko po novem letu po nakupih čez mejo odhajalo vse več Slovencev. Odvisno je od tega, kakšna bo dokončna odločitev vlade glede podražitev cen električne energije za gospodarstvo. Če rešitev ne bo ugodnejša, kot je danes, bi lahko prav visoke cene elektrike cene živil v Sloveniji januarja potisnile navzgor, to pa bi lahko pomenilo odliv kupne moči v sosednje države.

“Na podlagi česa ocenjujete, da nam v Evropi zavidajo naš odziv na prehransko krizo?”
“Zato me zanima: 1. Kako razlagate višje cene v Sloveniji popolnoma enakih izdelkov kot v sosednjih dveh državah? Še posebno, če gre za slovenski izdelek? 2. Ali bo Vlada RS ukrepala, da ne bo prišlo do nadaljnjih podražitev prehranskih in drugih proizvodov v trgovinah (higienska kozmetika, čistila ipd.)? Če ne, zakaj ne? Če da, kdaj bo ukrepala, da ne bo prepozno, in katere ukrepe za blažitev oziroma preprečitev draginje namerava sprejeti? 3. Na podlagi česa ocenjujete, da nam v Evropi zavidajo naš odziv na energetsko in prehransko krizo, saj kot je bilo zgoraj ugotovljeno, so cene prehranskih izdelkov in drugih izdelkov v sosednjih državah bistveno nižje kot pri nas, upoštevajoč tudi kupno moč naših državljanov?” zaključuje Bah Žibertova.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...