[Anketa] Velika večina podpira ustavitev okoljskega kriminala župana Jankovića

Datum:

Zadnja javnomnenjska raziskava agencije Parsifal je pokazala, da velika večina anketirancev meni, da je potrebno gradnjo kanalizacijskega kanala C0 do celovite presoje vplivov na okolje takoj ustaviti. Velja še enkrat omeniti, da gradnja kanala poteka čez ljubljanski vodonosnik, kar ogroža čisto pitno vodo Ljubljančanov, prav tako pa tamkajšnje območje sodi v naravovarstveno omrežje Evropske unije Natura 2000. 

Nasprotovanje gradnji spornega kanala C0 čez vodovarstveno območje oziroma čez ljubljanski vodonosnik postaja v javnosti vse glasnejše, na kar kaže tudi rezultat Parsifalove javnomnenjske ankete. Mestna občina Ljubljana namreč kanal gradi brez celovite presoje vplivov na okolje, prav tako na nekaterih odsekih nima gradbenega dovoljenja in posega v lastninske pravice lastnikov zemljišč.

Pred nedavnim so na zasebnih zemljiščih tudi posekali drevesa, les je morala policija poiskati preko nadzornih kamer – proti storilcu je bila podana tudi kazenska ovadba. Velika večina (60,1 odstotka) anketirancev meni, da je treba gradnjo kanalizacijskega kanala C0 do celovite presoje vplivov na okolje takoj ustaviti. Petina (19,4 odstotka) anketirancev pa meni, da presoja vplivov na okolje ni potrebna.

Večina anketirancev podpira proteste upokojencev
Zaradi gradnje kanala C0 se je odvilo že nekaj protestov, ki so vse bolj množični, k ustavitvi gradnje pa je pred kratkim pozvala tudi predsednica RS Nataša Pirc Musar. Zaenkrat brez uspeha, župan Zoran Janković je odločen projekt izpeljati do konca, ne glede na posledice. Javne proteste pa organizira tudi Pavel Rupar, ki zahteva izboljšanje položaja upokojencev.

Ljubljana, gradbisce na Vilharjevi cesti.
Simbolicno polaganje temeljnega kamna ob zacetku gradnje poslovne stavbe Vilharia.
Generalni direktor slovaske druzbe Corwin Marian Hlavacka in zupan Ljubljane Zoran Jankovic.
Ljubljana, Klece.
Gradbisce kanala C0.
Foto: STA

Demografski podatki ankete
Anketa je bila opravljena v obdobju od 20. 3. do 23. 3. 2023. V raziskavo je bilo zajetih 730 anketirancev, od tega 49,9 % žensk. Povprečna starost znaša 53,8 let, standardni odklon je 16,7. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (48,3 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (32,8 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (18,8 %). Največ anketirancev ima dokončano srednjo šolo (34,3 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (28,5 %), 21,8 % anketirancev je dokončalo poklicno šolo in 15,4 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (53,3 %), nato iz mesta (30,9 %) in manjšega kraja (15,7 %). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,7 %), sledita Podravska (15,8 %) in Savinjska (12,8 %) regija.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Franc Breznik nagovoril na 35. Festivalu dobrot slovenskih kmetij

Nedavno se je na Ptuju odvijal že 35. festival...

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...