Antirasisti v ZDA osumljeni požigov cerkva in uničevanja podob Jezusa in Marije, ker sta bila videti kot bela Evropejca

Datum:

“Katoliške cerkve so bile nedavno, v vsaj sedmih zveznih državah, opustošene ali požgane. Opažam, da se o tem malo poroča, še manj pa temu nasprotujejo progresivni voditelji. Zakaj?” se zgroženo sprašuje ena izmed uporabnic družbenih omrežij, Lila Rose. V ZDA se dogaja množično požiganje katoliških cerkva in uničevanje podob Jezusa in Marije, kjer sta videti kot bela Evropejca. Za škandalozno početje naj bi bili krivi pripadniki skrajne levičarske skupine Black Lives Matter. Še bolj škandalozno pa je to, da osrednji ameriški mediji o tem molčijo. Ti dogodki postavljajo t. i. “rasno revolucijo” v pravo luč. 

V ZDA se dogaja množična skrunitev sakralnih objektov in podob Jezusa ter Marije, še zlasti tam, kjer sta upodobljena kot bela Evropejca. Pogosti so še zlasti požigi cerkva, pri čemer naj bi rekord zabeležili pretekli konec tedna. Uničevanje katoliških cerkva se dogaja v več zveznih državah, vse od Kalifornije pa do Floride. Številni osrednji mediji o tem molčijo. Med drugim je naveden primer 24-letnika, ki je na Floridi v cerkev zapeljal vozilo, in sicer kar skoz glavna vrata, zatem pa cerkev še zažgal. Ta pa ni bila prazna, ampak so bili v njej verniki, ki so se pripravljali na pričetek bogoslužja, poroča pch24.

Aretirani je priznal krivdo, svoje dejanje pa označil za “izjemno poslanstvo”. Policija preiskuje, ali obstaja povezava med tovrstnimi primeri vandalizma in t. i. protirasističnimi manifestacijami, ki jih podpira organizacija Black Lives Matter, vse od smrti Georgea Floyda. Voditelji te kontroverzne organizacije so sicer že pozivali k odstranjevanju kipov nekdanjih predsednikov ZDA ter voditeljev pro-suženjske konfederacije. Obenem pa je politični aktivist Shaun King pozval k uničenju vseh podob, ki predstavljajo Jezusa in Marijo kot belca evropskih korenin. Takšne podobe je namreč imenoval za rasistične, in odraz nadvlade belih. 

Poleg tega je v Kaliforniji notranjost misijona San Gabriel uničil jutranji požar, ki se je začel v soboto. Ob tem sta pogoreli streha in pretežni del notranjosti cerkve stare 249 let, vendar je vzrok požara zaenkrat še neznan. Preiskovalci dogodka že iščejo povezave z nedavnim uničenjem kipov Junipera Serra, začetnika misijona v Kaliforniji, ki za temnopolte aktiviste predstavlja simbol zatiranja. Obenem je bil v soboto zvečer pred župniščem svetega Petra zažgan kip Matere Božje. Policija preiskuje tudi uničenje kipov v katoliških izobraževalnih ustanovah v kraju Queens. 

Požig katoliške cerkve v ZDA. (Foto: catholicnewsagency)

Duhovnik James Kuroly pa je dogodek že označil za “dejanje iz sovraštva”. Ameriški predsednik Donald Trump je ostro obsodil tovrstni vandalizem. Predsednik je sicer že podpisal izvršni ukaz za njihovo zaščito in lažje kaznovanje storilcev navedenih kaznivih dejanj. Zgražanje nad nedavnimi požigi cerkva pa so izrazili tudi številni uporabniki družbenih omrežij. Mnogi se ob tem sprašujejo, zakaj to ni glavna tema novic v tamkajšnjih javnih občilih. 

Požig katoliške cerkve v ZDA. (Foto: catholicnewsagency)

Pred časom pa smo že poročali o podobnem preganjanju katoliške cerkve, in sicer na Kitajskem. Nedavno so tamkajšnje oblasti s cerkvenih objektov odstranile več križev, tistim, ki so stvar želeli posneti, pa so pobrali mobilne telefone. Kitajski duhovniki se bojijo protestirati, saj bi partija utegnila porušiti še sakralne objekte. Delovanje, uperjeno proti lokalnim kristjanom, pa se je okrepilo potem, ko so oblasti razglasile zmago nad epidemijo koronavirusa.

Domen Mezeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....