Aprila praznujemo dan slovenske zastave; z izobešanjem in vsakoletno proslavo pa ohranjamo slovensko nacionalno identiteto

Datum:

V mesecu aprilu praznujemo dan slovenske zastave. Ob tem so v Grboslovnem in zastavoslovnem društvu Heraldica Slovenica sklicali predstavitev pobude, kjer so med drugim izrazili tudi željo, da bi april postal mesec slovenske zastave.

Bliža se 147-ta obletnica slovenske zastave, ki je v Ljubljani prvič zaplapolala 7. aprila leta 1848. Ker zastava predstavlja nacionalno identiteto, so pri društvu Herladica Slovenica predlagali, da bi bil ves april posvečen slovenski zastavi. Med drugim so predlagali tudi izboljšanje odnosa do naše zastave in sicer tudi z novim zakonom, ki pa ne bi bil bolj strog, ampak bolj življenjski.

7. april je dan slovenske zastave, gre za dan, ko je leta 1848 slovenski domoljubni študent Lovro Toman s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. To je storil kot odgovor na izobešanje nemške zastave na stolpu Ljubljanskega gradu, kar so storili nemški pripadniki Narodne garde. Namen izobešanja slovenske zastave in vsakoletne proslave je ohranjanje slovenske nacionalne identitete.

Slovensko državno zastavo je 24. junija 1991 določila slovenska skupščina, ko je sprejela amandma k ustavi iz leta 1974, ter z njo tik pred slovensko osamosvojitvijo nadomestila staro zastavo. Pravilno izobešanje zastave Republike Slovenije: Zastavo izobešamo na drog po krajši stranici. Barve si od zgoraj navzdol sledijo po vrstnem redu bela, modra, rdeča. Grb je, gledano od spredaj, v levem zgornjem delu zastave.  Ob žalovanju izobešene zastave spustimo na polovico droga.

S Slovensko zastavo se Slovenci poistovečamo
V društvu so na predstavitvi pobude poudarili, da smo se ob slovenski zastavi, ki jo sestavljajo rdeča, modra in bela barva, Slovenci opredelili najprej kot narod, nato pa še kot državotvorna nacija. “Z dodatkom grba je slovenska zastava postala tudi zastava osamosvojene in svobodne Republike Slovenije in njen najbolj prepoznaven državni simbol.” je dejal predsednik društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek, pri čemer je dodal da Slovenska zastava že od daleč vabi s svojim sporočilom povezovanja, domoljubja, enotnosti in narodne zavednosti. “Slovensko zastavo smo Slovenci takoj sprejeli in se z njo poistovečamo ne le v domovini, ko naši sonarodnjaki dosegajo čudovite uspehe v najrazličnejših panogah. Tudi izseljenci in njihovi potomci se prek zastave Slovenije povezujejo s svojimi koreninami in jo ponosno izobešajo.« je pojasnil predsednik društva. Zgodovina Slovenske zastave je po besedah kanclerja Društva Heraldica Slovenica Anžeta Hobiča, zelo pestra, pojasnil pa je tudi, da je bil čas uveljavitve Slovenske narodne zastave čas narodnega preporoda in da njene barve izhajajo iz grba dežele Kranjske.

Bo Slovenski zastavi namenjen cel mesec, ne le dan?
Ker se pobuda za obeleževanje aprila kot meseca slovenske zastave sovpada z dnevom slovenske zastave, prav tako pa tokrat v aprilu potekajo tudi državnozborske volitve, zato bodo v društvu ob tej priložnosti pozvali k sodelovanju in odobritvi poslance državnega zbora, svetnike državnega sveta, predsednika države, vlado in druge, “Vsak od njih bo prejel slovensko pentljo, ki smo jo oblikovali prav za mesec april, da bodo lahko izrazili svoj odnos do našega nacionalnega simbola in tako postali in ostali zgled vsem državljanom.” je dodal Hribovšek.

Foto: Twitter

Slovenska zastava je zunanji znak izjemne enotnosti, ki je našim prednikom omogočila, da so oblikovali slovenski narod, in nam, da smo osamosvojili svojo državo; naslednjim generacijam državljanov Slovenije pa bo osnova za doseganje večje blaginje, so sklenili v društvu.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...