Argentinski konservativni predsedniški kandidat podira rekorde gledanosti

Datum:

“Ne le, da ne bom posloval s Kitajsko, posloval ne bom z nobenim komunistom. Sem zagovornik svobode, miru in demokracije in tukaj ni prostora za komuniste,” je med intervjujem s priljubljenim konservativnim voditeljem Tuckerjem Carlsonom dejal argentinski predsedniški favorit Javier Milei. Predsedniške volitve v Argentini prihajajo v oktobru, Milei pa ima velike možnosti za zmago, čeprav ga levi mediji želijo predstaviti kot “radikalnega desničarja”. Milei je velik zagovornik ekonomske svobode, ki pa nikakor ne more obstati v socializmu, do katerega je izredno kritičen. 

“Smo v Buenos Airesu, v Argentini, mestu, ki je bilo 100 let nazaj eno najbogatejših mest na svetu. Zdaj je to obupano mesto,” je uvodoma dejal Tucker Carlson, ki padec Buenos Airesa in Argentine pripisuje hiperinflaciji, primerja pa jo z Zimbabvejem. Ta izjemno perspektivna država hitro nazaduje, kar pa povzroča frustracijo predvsem med revnejšim slojem. Argentina potrebuje spremembo, kar dokazuje velika podpora Carlsonovega sogovornika v intervjuju, Javierja Mileia. Milei je, kot pravi voditelj, “tradicionalni libertarni ekonomist, ki verjame v absolutno svobodo ljudi“.

Svojo popularnost v Argentini predsedniški favorit Milei pripisuje tako svojemu osebnemu življenju iz preteklosti (bil je igralec nogometa in glasbenik), poleg vsega pa je tudi ekonomist, kar ga po njegovih besedah dela “atraktivnega kot televizijski produkt“. Po drugi strani pa meni, da so ljudem privlačne njegove ideje. “Argentina je država, ki sprejema socialistične ideje zadnjih 100 let, tako da je liberalizem naravni način upora proti sistemu. Revolucijo so vedno vodili mladi, ki danes v meni vidijo upornika proti statusu quo,” je pojasnil, pri čemer je voditelj izpostavil, da ne razume, zakaj v Argentini ljudje z močjo in vplivom podpirajo obstoječ sistem, glede na hiperinflacijo, ob dejstvu, da je Argentina naravno bogata držav z dobro izobraženimi ljudmi. “Kako lahko nekdo podpira tak sistem?” se sprašuje voditelj.

Socialistične ideje so sprva privlačne, vendar za ekonomijo uničujoče
Milei pojasni, da je Argentina pred stotimi leti sprejela socialistične ideje, ki so se zdele na začetku privlačne, vendar so za ekonomijo uničujoče. “Ideja, da kjer je potreba, tam je pravica. To je problem, ker je potreb nešteto, vedno pa mora te pravice nekdo plačati iz virov, ki pa so omejeni, tu nastane konflikt,” pojasni Milei in dodaja, da liberalci vidijo pri tem rešitev skozi ekonomsko svobodo in zasebno lastnino, kar je naravni način za reševanje ekonomske krize v družbi, medtem ko socialistom “ta nevidna roka ni všeč, bolj se jim dopadejo kremplji države pod pretvezo “socialne pravičnosti”.” 

Milei, ki je od leta 2021 poslanec v spodnjem domu argentinskega kongresa, je gibanje okoli podnebnih sprememb označil tudi kot del “socialistične agende”, ki pravi, da gre pri visokih temperaturah in spremembah za normalno vedenje podnebja oziroma, da “je to ciklično vedenje.” Dotaknila sta se tudi teme o splavu, po njegovih besedah “veliko temnejši” strani iste agende, ker “kot posledica tega, da ljudje povzročajo škodo planetu, potem zagovarjajo atentate na ljudi v materinem trebuhu.

“Socialna pravičnost” ustvarja še večjo diskriminacijo in razlike
“Verjamemo, da liberalizem temelji na neomejenem spoštovanju življenja drugega, na načelu nenapadanja in v obrambi pravice do življenja in svobode. Eden od stebrov liberalizma je zagovarjanje pravice do življenja, obstaja pa tudi znanstvena razlaga: življenje se začne ob spočetju, oblikuje se novo bitje z ločeno DNK. Res je, da ima ženska pravico do svojega telesa, vendar ta otrok ni njeno telo. Zato je splav umor, ki ga otežujejo družinske vezi in razlike v relativni moči.”
Argentina je leta 2020 legalizirala splav, pot pretvezo “socialne pravičnosti” pa je ustvarila tudi Urad za ženske, ki bi se moral po njegovih besedah ukvarjati s “problematiko žensk v teoriji, ko pa pogledamo rezultate, vidimo, da jih ni. Napisati pesem ali obarvati klop rdeče, ne rešuje težav žensk,” pravi Milei, ki dodaja, da bi morali spodbujati zakone, saj so pred zakonom že vsi enaki. Kritiziral je premiso, na kateri sloni “t. i. Urad za ženske, saj ustvarja pozitivno diskriminacijo, predvsem žaljivo do žensk, saj jih tretira kot “manjvredne”.

“Gre za staro zgodbo: vsi vladni ukrepi storijo več škode stvarem, ki bi jih morali popraviti, npr. želeli so popraviti problem z najemninami, sprejeli so zakon in zdaj je huje kot prej, želeli so popraviti problem z lakoto in zdaj je več lakote, želeli so rešiti problem revščine, ki je je zdaj še več, želeli so rešiti problem nezaposlenosti, ki je je zdaj še več. Vsakič, ko se vmeša vlada, gre za nasilno dejanje, ki škoduje naši zasebni lastnini in na koncu še omeji našo svobodo,” trdi Milei, ki se v nadaljevanju z voditeljem dotakne problematike različnosti tudi v arhitekturi, za katero meni, da je danes bolj štirioglata, grda, lastnosti današnje betonske arhitekture pripisuje določenim sovjetskim lastnostim in negativnim lastnostim levice in socialistov na splošno.

Socialistom odrezati finančna sredstva in spodbujati podjetništvo in investicije
Med intervjujem je Milei pohvalil nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in ga pozval, naj “nadaljuje s svojim bojem proti socializmu, ker je eden redkih, ki je popolnoma razumel, da je bitka proti socializmu, bitka proti etatistom.” Prepričan je, da se je potrebno proti socializmu boriti na vseh ravneh, saj zapeljujejo tako umetnike, kulturo, medije in navsezadnje izobraževalne institucije. “Poskrbeti je treba, da se jim odreže finančna sredstva, in jih prisiliti v pravičen boj, hkrati pa dvigniti zavedanje poslovnega sektorja, za katerega ni dovolj, da le služijo denar, ampak tudi investirajo v zagovornike svobode, in zmanjšati bonitete socialistom,” je dejal.

Milei: Tu ni prostora za komuniste
Roke socialistov so in bodo vedno krvave,” zatrjuje Milei, ki ga Carlson vpraša, ali misli, da socialisti igrajo boga. Oni mislijo, da so bog, vendar to niso, nadaljuje in dodaja, da so celo nižje od povprečja. Milei je več kot jasen glede svojega mnenja o socializmu in komunizmu, skladno s tem pa namerava delovati tudi v prihodnje, tudi vezano na zunanjo politiko. “Ne le, da ne bom posloval s Kitajsko, posloval ne bom z nobenim komunistom, Sem zagovornik svobode, miru in demokracije in tukaj ni prostora za komuniste. Kitajci sem nimajo vstopa. Putin sem nima vstopa. Lula sem nima vstopa. Želimo biti moralni svetilnik za naš kontinent. Želimo biti branitelji svobode, demokracije, raznolikosti in miru,” je bil jasen Milei, ki je dodal, da to ne pomeni, da Argentinci ne bodo mogli poslovati z omenjenimi državami.

Foto: epa

Milei, ki je med ljudmi izredno popularen, zaključi s trditvijo, da je prepričan, da dela prav, in z mislijo, da mu življenje brez svobode ne pomeni nič. “Želim si postati utelešenje svobodnega življenja, saj je suženjstvo grozna stvar,” je dejal. To je neprecenljivo! Argentinski Donald Trump, Javier Milei, čigar predsedniške volitve bodo prihodnji mesec, tukaj vidimo, kako vihti motorno žago z namenom “razkosati” socializem! Ljudstvo ga OBOŽUJE!!” se je glasil zapis nad videoposnetkom.

Z več kot 400 milijoni ogledov od objave je intervju argentinskega libertarnega ekonomista in predsedniškega kandidata Javierja Mileija z legendarnim ameriškim novinarjem Tuckerjem Carlsonom postal najbolj gledan video na X, družbeni platformi, prej znani kot Twitter.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...