Armenci množično zapuščajo Gorski Karabah

Datum:

Etnični Armenci še naprej zapuščajo Gorski Karabah. Ozemlje, na katerem živi 120 tisoč Armencev, je doslej zapustilo nekaj čez 13 tisoč ljudi. Oblasti v Erevanu sporočajo, da bodo poskrbele za vse begunce, ki vstopajo na ozemlje. Vlada v Erevanu svari pred etničnim čiščenjem. 

Zasilno namestitev so v Armeniji zaenkrat našli 1100 ljudem. Tisoč ljudi si jo je samo poiskalo.

Val beguncev pa se še ne umirja, poroča STA. Prestolnica Gorskega Karabaha Stepankaret je z Erevanom povezana z eno samo cesto, zato na cesti posledično nastajajo ogromni zastoji. Azerbajdžan odhoda ne ovira, odhod so namreč dovolili tudi oboroženim upornikom poroča, AFP. Kolona naj bil bila dolga 100 kilometrov.

Beg kljub obljubam
Armenci iz ozemlja bežijo, čeprav so predstavniki Armencev pristali na pogovore na integracijo in kljub obljubam predsednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva, da bodo pravice Armencev, ki se bodo odločili ostati na območju po zasedbi azerbajdžanske vojske, spoštovali. Spomnimo, armenski separatisti so sredi prejšnjega tedna položili orožje po kratki vojaški akciji Azerbajdžancev. Po podatkih, ki jih navajajo armenski viri, jih je v akciji umrlo 200, 400 jih je bilo ranjenih. Armenija in Azerbajdžan sta zaradi zaradi dotičnega ozemlja že desetletja v sporu. Gorski Karabah je sicer mednarodno priznan del Azerbajdžana, a v njem živijo večinoma Armenci.

Danes bo v Bruslju potekalo srečanje med predstavniki obeh držav pod okriljem EU.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...