Astana – lahko poleg Expoja ponudi še kaj?

Datum:

Astana – mesto, ki ga nekateri označujejo za najbolj nenavadno in posebno prestolnico na svetu – bo kmalu pod žarometi, pripravila bo namreč dogodek Expo 2017, ki bo potekal med junijem in septembrom letos.

                   

Sijoča, moderna, trenutno (pre)napolnjena s turističnimi avtobusi je kazahstanska Astana, ki je že nekaj let zapored najhitreje rastoča prestolnica na svetu. Če ste mesto obiskali že večkrat, ste bili verjetno presenečeni nad dejstvom, da se spreminja s skoraj svetlobno hitrostjo.

Retro futuristična infrastruktura
Za “dramačine učinke” vam ni treba stopiti daleč – takoj, ko se boste iz katerekoli smeri pripeljali v mesto, bo vaš prihod pospremila zanimiva infrastruktura; mnoge objekte je zasnoval celo Norman Foster. Znani britanski arhitekt je odgovoren tudi za Khan Shatyr Entertainment Centre – transparentno zgradbo v obliki šotora, ki deluje kot stolp in v kateri se prižigajo neonske luči.

Mojstrovina, ki je bila odprta leta 2012, vseeno ponuja več, kot se morda zdi na prvi pogled; v notranjosti se skrivajo mnoge trgovine, gledališče, mini golf in celo reka s pravimi čolni!

Bilo je nekoč …
Za tiste, ki obožujejo zgodovino (ali zanimivosti iz najrazličnejših področij)  Astana ponuja tudi muzeje. Verjetno najbolj privlačen je modro bel Nacionalni muzej Republike Kazahstan – National Museum of the Republic of Kazakhstan. V njem si lahko ogledate ostanke iz bronaste dobe, poleg tega pa hranijo tudi “zlatega moža” – njihov nacionalni simbol.

Kaj pa nočno življenje?
Nočno življenje v Astani je precej pestro, a pravo mestno nočno življenje pride do izraza šele po polnoči ali še kasneje. “Vroče točke” mesta so predvsem klubi – najbolj priljubljen med njimi je trenutno Chocolate Room, ki se nahaja v spodnjem nadstropju hotela Radisson. Večina klubov ima zelo natančna pravila, koga se sme spustiti notri – če bi se torej radi znašli v najbolj vročih klubih ta hip, se boste morali zares okusno in stilsko obleči.

S. E.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....