Avstrijski socialisti bi radi prepovedali pozdrav “Grüß Gott”

Datum:

V Avstriji že dneve divja nenavaden spor o voščilu oziroma pozdravu. Avstrijski socialdemokrati želijo po besedah Avstrijske ljudske stranke vsem na Dunaju preprečiti pozdrav “Grüß Gott”, kar bi po slovensko prevedli “bogdaj”.

Poslanec Avstrijske ljudske stranke Bernhard Ebner je očitno dreznil v osje gnezdo s svojim pozdravom “bogdaj”, saj je bil nemudoma opozorjen s strani Avstrijskih socialistov, češ da se tako ne pozdravlja.

Že tako naelektreno ozračje v državi je zdaj še dodatno eskaliralo med zasliševanjem. Podkomisija je v sredo začela zasliševati državnega upravitelja spodnjeavstrijske ALS Bernharda Ebnerja. Med drugim naj bi ga vprašali o financiranju predvolilnih nastopov ljudske stranke. A že na začetku je prišlo do nenavadnega zapleta. Po navedbah Heute.at je Ebner, član ALS navzoče poslance pozdravil z “Grüß Gott,” na kar je mandatar SDA Kai Jan Krainer odgovoril: “Na Dunaju se reče dober dan!” Avstrijska ljudska stranka je to razumela kot veliko žalitev, ostale pa je opozorila, da bo očitno vsak, ki bo na ta način pozdravil, verbalno napaden s strani socialistov. Ogorčeni so bili tudi ostali člani ALS.

Günther Haslauer, prav tako član ALS, je na Twitterju zapisal: “Zdi se, da poslanec SDA zdaj celo ʼvsem Dunajčanom prepoveduje uporabo pozdrava Grüß Gottʼ, kar je veliko prestopanje meja in kaže, kako odmaknjeno deluje SDA.” Zdaj Krainerju očita, da nima občutka za to državo in njene ljudi in da mora to pripeljati do tega, da se preostale razumne sile v SPÖ distancirajo od svojega strankarskega prijatelja.

Vsekakor namerava ALS še naprej – tudi na Dunaju – pozdravljati z “Grüß Gott”: »Vsekakor ne bomo dovolili, da bi nam SDA prepovedala reči “Grüß Gott”!

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...