Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Datum:

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne Koreje, Kitajske in Japonske, tema pogovora pa je stabilnost v regiji. Države so se zavezale h krepitvi tristranskega sodelovanja. V skupni izjavi so obenem potrdili, da si bodo prizadevali za jedrsko razorožitev Severne Koreje, kar je skupni interes vseh treh navedenih držav. 

                   

Predsednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol, kitajski premier Li Qiang in japonski premier Fumio Kishida, so se sestali v južnokorejski prestolnici, kar je prvo tovrstno srečanje po skoraj petih letih, čemur je deloma botrovala pandemija Covida-19, delni razlog pa je bila tudi ohladitev odnosov med državami v preteklih letih. Severna Koreja sicer ni bila uvrščena na dnevni red pogovorov, so vsi trije voditelji v skupni izjavi soglašali, da je jedrska razorožitev problematične države v njihovem skupnem interesu. Mir na korejskem polotoku, je namreč v skupnem interesu držav v regiji, obenem pa je tudi njihova skupna odgovornost, poroča STA.

Prizadevali si bodo za jedrsko razorožitev polotoka
Ob tem so ponovili, da si bodo prizadevali za jedrsko razorožitev polotoka. Prav tako so pozdravili pozitivna prizadevanja za politično rešitev perečega vprašanja. Le nekaj ur poprej je Severna Koreja sporočila, da želi v orbito poslati še en vohunski satelit, s tem pa bi posledično kršila sankcije, naložene s strani OZN, ki ji prepovedujejo poskuse, v katerih bi bila rabljena balistična tehnologija. Južnokorejski predsednik in japonski premier, sta Pjongjang pozvala, da izstrelitev prekliče. Voditelj Južne Koreje meni, da bi severnokorejsko dejanje ogrozilo mir in stabilnost, tako v regiji kot tudi v svetu.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un na obisku v tovarni orožja (Foto: epa)

Obenem je svet pozval, da se na dejanje odločno odzove. Po pogovorih so se voditelji strinjali h krepitvi tristranskega sodelovanja držav, kar bi vključevala tudi bolj redna srečanja. Kitajski predsednik vlade pa je poudaril, da so vse tri države zavezane k sodelovanju, saj je to koristno za vse tri strani. Dejal je še, da se vprašanja s področja gospodarstva in trgovine ne spreminjajo v politična in varnostna vprašanja. Pozval je tudi k zavračanju protekcionizma in prekinjanju dobavnih verig. Poslovnega vrha pa so se po pogovorih, njegov namen pa je bil spodbujanje meddržavne trgovine. Slednjega so se udeležili tudi vodilni predstavniki industrije.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...