Azilni dom na Viču poka po šivih – tam je nastanjenih že 126 nezakonitih migrantov, 173 pa jih čaka v vrsti!

Datum:

Potem ko je med vikendom v Slovenijo nezakonito vstopilo skoraj 100 nezakonitih migrantov, eden pa se je utopil, so tudi včeraj iz novomeške policijske uprave sporočili, da so med varovanjem državne meje prijeli 34 migrantov. Državljanom tako vedno bolj postaja jasno, da migrantski val nikakor ne pojenja. Na družabnem omrežju Twitter je mogoče videti, da med državljani vlada vedno večja zaskrbljenost, še posebej pa jih skrbi, da preveliko število migrantov trpajo v azilni dom, ki za to nima zadostnih kapacitet. 

                   

Konkretno je državljane zaskrbelo glede namestitve v Azilnem domu na Viču: “Državljani sporočajo in prosijo, naj preverimo: Azilni dom, Cesta v gorice 15, Ljubljana, že 170 migrantov, čeprav imajo kapacitete samo za 40 ljudi. Menda gre za skrivnost Vlade RS pred volitvami,” je bilo mogoče prebrati na Twitterju.

Vlada se je odzvala preko uradnega računa Vlada RS in sporočila, da je bilo včeraj v Azilnem domu na Viču nastanjenih 126 prosilcev za mednarodno zaščito in 173 vlagateljev namere. “S preureditvijo kapacitet v Azilnem domu na Viču je vsaki osebi zagotovljena postelja in osnovna oskrba, določena v zakonu o mednarodni zaščiti,” so še sporočili.

Migrantom so na voljo pestre aktivnosti
Azilni dom na Viču ima po podatkih urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov 6 oddelkov, ki so namenjeni za nastanitev družin, mladoletnikov brez spremstva, samskih moških, samskih žensk, oseb s posebnimi potrebami, prav tako pa obstaja oddelek za omejitev gibanja. V prostorih azilnega doma potekajo številne dejavnosti, kot so: obiskovanje tečajev angleščine, slovenščine, računalništva in fotografije, športne dejavnosti, ustvarjalne delavnice, prav tako pa so omogočeni izleti in obiski zanimivih krajev po Sloveniji in urejanje Glasila azila. Za izvajanje naštetih dejavnosti so zadolžene psihosocialna služba azilnega doma ter različne nevladne organizacije.

Foto: STA

V Sloveniji je bilo na dan 22. 5. 2018 575 oseb s priznano mednarodno zaščito, 310 je bilo prosilcev za mednarodno zaščito, 235 pa je bilo vlagateljev namere. Aktualne podatke lahko na dnevni ravni spremljate preko naslednje povezave: http://www.uoim.gov.si/si/statistika/aktualni_podatki/. Vendar pa številni dvomijo v vladne podatke, saj je število do sedaj prijetih migrantov višje od nastanjenih v migrantskih centrih.

 

Vir: Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov
Vir: Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov

Glede na napovedi, da iz Bosne in Hercegovine proti Sloveniji prihajajo množice nezakonitih migrantov, je pričakovati, da se bo intenziteta nezakonitih prehodov še povečevala, s tem pa se bodo posledično kapacitete v azilnih domovih vedno bolj polnile. Poraja se vprašanje, koliko migrantov bomo še nastanili na račun davkoplačevalcev? Kje bo postavljena meja?

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...