Bela hiša: Rusija želi dele Ukrajine pripojiti po krimski metodi

Datum:

Rusija se pripravlja na priključitev delov vzhodne Ukrajine po isti metodi, ki jo je uporabila za nezakonito zavzetje Krimskega polotoka leta 2014,  je v torek dejal John Kirby, koordinator za strateško komuniciranje Sveta za nacionalno varnost. Obveščevalne službe so se dokopale do obilice dokazov, da želi ruski voditelj Vladimir Putin ukrajinsko ozemlje pripojiti Ruski federaciji, je dejal uradnik Bele hiše.

                   

“Ruska vlada načrtuje podobne manevre za domnevno priključitev številnih regij v Ukrajini vključno s Hersonom, Zaporožjem, vsemi regijami pokrajin Doneck in Lugansk,” je dejal John Kirby na brifingu v Beli hiši.

V zadnjih nekaj tednih so se bitke v Ukrajini odvijale predvsem v Vzhodni Ukrajini – v pokrajini Donbas. Ruske enote počasi napredujejo in zdaj nadzorujejo ves Lugansk, čeprav so utrpele tudi nekaj izgub vključno z umikom s Kačjega otoka v začetku tega meseca.

Kirby je dejal, da Rusija zdaj sprejema korake, podobne tistim, ki jih je sprejela pred priključitvijo Krima leta 2014, mednje sodi tudi nameščanje nelegitimnih uradnikov na območjih, ki jih nadzoruje. Ti naj bi organizirali navidezne referendume, ki jih bodo priredili tako, da prebivalci podpirajo pridružitev Rusiji, kar bo Putin uporabil kot izgovor za zasedbo suverenega ukrajinskega območja.

Rusija je leta 2014 na okupiranih območjih na vzhodu Ukrajine organizirala referendum. Foto: EPA

Ti referendumi naj bi se zgodili še letos – morda septembra, kar bo sovpadlo z regionalnimi volitvami v Rusiji, je dejal Kirby.

Rusija si že skuša zagotoviti finančno oporo na vzhodu. Kirby je dejal, da ruske banke odpirajo svoje poslovalnice na ukrajinskem ozemlju, ki ga nadzira Rusija. Poleg tega ruski uradniki silijo ukrajinske prebivalce, naj zaprosijo za rusko državljanstvo in izdajo ruskih potnih listov.

Dodatna vojaška pomoč
V odgovor ZDA pošiljajo dodatno vojaško pomoč Ukrajini. Administracija naj bi ta teden napovedala še eno pošiljko orožja Ukrajini, je dejal Kirby. Prihajajoči paket bo vključeval več topniških raketnih sistemov visoke mobilnosti (bolj poznani pod imenom HIMARS) in več nabojev za raketne sisteme z več izstrelki, ki jih je Pentagon že poslal Ukrajini, ter dodatno topništvo in strelivo.

Nasilna pripojitev ozemlja suverene države bi bila huda kršitev ustanovne listine ZN in ne bomo dovolili, da ostane neizpodbijana ali nekaznovana. Prav tako bomo še naprej razkrivali ruske načrte, da bo svet vedel, da je vsaka domnevna priključitev prirejena, nezakonita in nelegitimna,” je dejal Kirby.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...