Biden bo zgradil več obmejnega zidu kot Trump

Datum:

Ameriški predsednik Joe Biden se bo pred koncem mandata dodobra najedel zarečenega kruha. Zid, ki ga je začel graditi Donald Trump, je po zaprisegi označeval za “potrato denarja” in “neresno politično rešitev”. Podobno kot v Sloveniji premier trdi, da ograje ne rešujejo problemov migracij. Danes vse bolj kaže, da bo Biden zgradil več kilometrov zidu kot njegov predhodnik. V Sloveniji “razsvetljenje” še ni na vidiku.

Ravno ta teden so pristojne institucije v ZDA napovedale gradnjo dodatnih 20 kilometrov zidu v Starr County v Texasu. Obmejno mesto je namreč območje “velikega števila nezakonitih vstopov”. Samo v avgustu letos je državno mejo z Mehiko prestopilo preko 245 nezakonitih migrantov.

Gradnja bo potekala, kljub temu da je bilo nasprotovanje gradnji zidu ena osrednjih točk Bidnove predvolilne kampanje. Leta 2020 je tako obljubil, da njegova administracija ne bo zgradila “niti enega metra zidu”. Po prevzemu je dejansko podpisal odredbo, s katero je zaustavil vso gradnjo mejnega zidu. “Gre za zapravljanje denarja, ki odvrača pozornost od resničnih groženj naši domovinski varnosti,” je pisalo v odredbi.

Foto: AFP

Trumpova administracija je uspela zgraditi skoraj 600 kilometrov mejnega zidu, pri čemer je delež gradenj nadomeščal že obstoječe ovire. Večji del državne meje (60 odstotkov) med ZDA in Mehiko je tako še vedno brez fizičnih ovir, ki bi ovirale nezakonite migrante.

Golob si očitno ne bo premislil
Podobno kot ameriški predsednik je tudi slovenski premier med predvolilno kampanjo zagovarjal populistično politiko “sveta brez meja”. A za razliko od ameriškega kolega, Golob ni spregledal, niti niso spregledali njegovi koalicijski partnerji. Takoj po prevzemu mandata se je pod budim očesom nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar začelo odstranjevanje ograje. Umik fizičnih ovir kot tudi sama simbolika dejanja je spodbudila izrazit porast migracij. Danes so azilni centri zasičeni, pojavljajo se prvi primeri nasilja, številni ostajajo javnosti prekriti. Mediji o tem ne poročajo, policija bojda veliko incidentov zataji. Vlada v vmesnem času pripravlja strategijo masovnega uvoza in integracije migrantov. Več TUKAJ. Po nekaterih informacijah pa je vrhunec letošnjega vala nezakonitih migrantov šele pred nami.

Žiga Korsika

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...