Blinken: Kitajska se pomika stran od Rusije

Datum:

Predsednik Biden je včeraj dejal, da se v Ukrajini dogajajo vojni zločini. Osebno se s tem strinjam. Namerni napadi na civiliste so vojni zločin. Po vsem uničenju zadnjih tednov je težko sklepati, da Rusi delajo kaj drugega,” je dejal ameriški sekretar za zunanje zadeve Anthony Blinken in omenil napad na gledališče v Mariupolju ter napad na civiliste, ki so čakali v vrsti na kruh v Černigovu. Prav tako je dal vedeti, da se Kitajska odmika stran od Rusije.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes novinarjem v State Departmentu povedal, da se strinja s predsednikom Joejem Bidnom, ki je v sredo ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za vojnega zločinca. Ruske napade na civiliste je označil za vojni zločin. Potrdil je, da je bil v bojih ubit Američan, vendar podrobnosti ni razkril.

Blinken je izrazil dvom, da je Rusija resna ali iskrena pri mirovnih pogajanjih z Ukrajino. “Ukrajincem izrekamo pohvalo, da se pogaja, čeprav jih bombardirajo vsako minuto. Obenem pa ne vidim nobenega vsebinskega prizadevanja Rusije za konec vojne preko diplomacije,” je dejal Blinken.

Kitajska se pomika v drugo smer
Ameriški predsednik Biden naj bi v petek v pogovoru s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom Peking posvaril pred morebitno pomočjo Rusiji v orožju. Xija naj bi skušal prepričati, naj pomaga pri iskanju miru s pritiskom na Moskvo in ga opozoril, naj si ne drzne pošiljati orožja Rusom. “Verjamemo, da je Kitajska še posebej odgovorna, da uporabi svoj vpliv na Putina in brani mednarodna pravila ter načela, za katera trdi, da jih podpira,” je dejal Blinken in dodal, da vse kaže, da se Kitajska pomika v drugo smer.

Blinken je tudi potrdil, da je bil v bojih v Ukrajini ubit Američan, vendar pa podrobnosti ni razkril. New York Post poroča, da je bil ubit 68-letni Jimmy Hill, ki je skupaj z drugimi civilisti čakal v vrsti za kruh v mestu Černigiv. Smrt je potrdila sestra ubitega Cheryl Hill Gordon na Facebooku, poroča STA. Ubili naj bi ga ruski ostrostrelci.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...