Bo desna roka Katičeve človek, ki je krvnikom Mira Petka pomagal zagotoviti alibi?

Datum:

Z menjavo vodstva na pravosodnem ministrstvu se nam kot kaže obeta še ena “zanimiva kadrovska pridobitev”. Desna roka nedavno imenovane ministrice Andreje Katič bo po informacijah novinarja Bojana Požarja postal nekdanji funkcionar propadlega DeSUS, ki je sicer sedaj član koalicijske stranke SD Uroš Prikl.

                   

Uroš Prikl, kateremu se očitno obeta mesto državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, je med leti 2001 in 2012 deloval na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kjer je slednji po poročanju Net TV opravljal tudi več vodstvenih funkcij. Iz tedanjega obdobja, ko je država staršem ob rojstvu otroka podeljevala tudi nevarni otroški sedež, se verjetneje marsikdo spominja, kako je Prikl medijem po navedbah 24ur zagotavljal, da se bo “komisija za izbor izdelkov v zavitku sestala v najkrajšem možnem času in naredila vse potrebno, da se zagotovi varnost uporabnikom teh paketov”.

Ni želel sodelovati pri reševanju primera koroški dečki
Na zdravstvenem ministrstvu je slednji med leti 2012 in 2014 opravljal delo generalnega sekretarja, nato pa je bil ta na listi stranke DeSUS izvoljen na mesto poslanca v Državnem zboru RS. V vlogi poslanca je marsikoga razočaral, ko kot predsednik Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide leta 2016 ni želel sodelovati pri reševanju primera koroških dečkov. V znak izgovora je tedaj trdil, da naj bi primer presegal področje dela njegovega odbora. Seja o primeru koroških dečkov je bila sklicana kot nujna, a jo je Prikl s svoje strani preklical.

V času Šarčeve vlade, leta 2018, je v Kabinetu predsednika vlade opravljal delo državnega sekretarja. Ob odstopu Marjana Šarca je prišel do zadovoljive odpravnine, ki je znašala več kot 10 tisoč evrov. Z letom 2020 se je Prikl zaposlil v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru, marca 2021 pa je sprejel odločitev, da postane član stranke SD.

Andreja Katič in Uroš Prikl (Foto: Bobo)

Zagotovil alibi glavnemu osumljencu za napad na Petka
Prikl je znan tudi po tem, da je v začetku tisočletja dal ključen, a zelo dvomljiv alibi Nevenu Koludroviču, glavnemu osumljencu za brutalen napad na tedanjega novinarja Večera Mira Petka, ki je razkrival poti in stranpoti denacionalizacije, preiskoval ozadje privatizacije SIJ, dokler mu niso v roke prišli dokumenti, ki so dokazovali, da koroški tajkuni s pomočjo državne NKBM v Dravogradu perejo denar, pridobljen tudi iz kriminalne dejavnosti.

Spomnimo se, da je dan pred napadom na Petka, 27. februarja 2001, Koludrovič prišel na izredni tridnevni dopust in prosti vikend iz zapora. Prikl pa je v pričanju povedal, da sta bila z dobrim prijateljem Kaludrovičem v času, ko so likvidatorji prišli do Petka, skupaj. Prikl naj bi ga takrat namreč ravno obiskal. Zaradi omenjenega alibija je bil Koludrovič oproščen, medtem ko so bile ostale priče po Petkovih navedbah bodisi zastraševane bodisi mastno plačane, da na sodišču niso podale svojih pričevanj, kot bi se sicer od njih pričakovalo. “Enim so torej grozili, druge so kupovali, kajti naročeno je bilo, da se proces ne sme odviti v smer, kjer bi se izkazalo, kdo so bili naročniki, ki pa so že bili medijsko znani. Je pač tako, da je v tej državi z defektnim sodstvom podeljena imuniteta prvorazredni eliti, ki je sestavni del gospodarskega, političnega in kriminalnega podzemlja,” je med drugim v zvezi z omenjenim primerom komentiral Petek.

V zvezi z nedavno informacijo, da se Priklu obeta imenovanje na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, se je na družabnem omrežju X pojavilo več komentarjev. Med drugimi: “Sami novi obrazi … reciklirani”; “Samo stolčke si podajajo …”; “Leve stranke so kot rakave metastaze. Stalno prehajajo.”; “Kera scena ej, totalna nočna mora …”; “Tole stolčkanje je že norost, pokvarjenost in abortno stanje nas peha v bedo!”. Politični analitik Miran Videtič pa je komentiral: “A SD ima še kakšnega člana, ki ima člansko izkaznico pridobljeno vsaj leta 2021? Pri njih si očitno dobitnik “zlate plakete” že, če imaš strankarski staž od julija lanskega leta!”

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...