Bo Rusija v vesolje izstrelila jedrsko orožje, namenjeno uničevanju satelitov?

Datum:

Ameriški Bloomberg poroča, da so ZDA obvestile zaveznice, da bi lahko Rusija v vesolje izstrelila jedrsko orožje, namenjeno uničevanju satelitov.

                   

Rusija razvija vesoljsko zmogljivost za uničevanje satelitov s pomočjo jedrskega orožja, so razkrili posamezniki, ki so želeli ostati anonimni. Jedrska konica v orbiti bi sicer kršila pogodbo o vesolju iz leta 1967, katere podpisnica je Rusija.

Skrivnostna saga o morebitnem ruskem jedrskem orožju, namenjenem v vesolje, prihaja na plano v trenutku, ko napetosti med Moskvo in Washingtonom naraščajo, ko bo ruska vojna v Ukrajini vstopila v tretje leto, ameriški zakonodajalci pa razpravljajo o pošiljanju dodatne pomoči Ukrajini.

Ameriški obveščevalni uradniki so v začetku leta 2022 začeli preučevati tajne izstrelitve ruskih satelitov, kasneje pa so odkrili, da Rusija razvija orožje, ki bi lahko uničilo na tisoče satelitov v ozračju Zemlje, je v soboto poročal New York Times.

To orožje – s potencialno uničujočimi jedrskimi zmogljivostmi – bi lahko uničilo na tisoče vladnih in komercialnih satelitov, ki se uporabljajo za različne namene, od kartiranja do internetne in mobilne telefonske povezave, so opozorili ameriški uradniki.

Foto: Pixabay

Do izstrelitve bi lahko prišlo že letos
Ameriški uradniki so zaveznikom povedali, da bi lahko Rusija jedrsko orožje ali lažno bojno konico izstrelila v orbito že letos, poroča Bloomberg, ki se sklicuje na anonimne vire, ki so seznanjeni z zadevo.

Ameriški uradniki so tudi špekulirali, da bi lahko Rusija izstrelila orožje, ne da bi ga detonirala, in ga uporabila kot grožnjo zahodnim državam v primeru povečanja sankcij proti Moskvi ali pomoči Ukrajini v vojni. Analitiki so za Reuters povedali, da bi ga lahko uporabili tudi za “slepitev, motenje ali cvrtje” notranje elektronike satelitov, namesto da bi jih sestrelili.

Moskva navedbe ZDA zanika
Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek na srečanju z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem zavrnil zamisel, da namerava Rusija v vesolje namestiti jedrsko orožje, poroča Forbes. Poročila o obstoju takšnega orožja naj bi po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova predstavljala “trik Bele hiše”, da bi se s tem motiviralo zakonodajalce, da odobrijo dodatno vojaško pomoč Ukrajini. Tudi namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je zavrnil poročila in jih označil za “zlonamerno izmišljotino”.

Medtem ko analitiki opozarjajo, da bi jedrsko orožje v vesolju lahko imelo uničujoče posledice, to ne bi bilo prvič, da bi bilo jedrsko orožje poslano v vesolje. Julija 1962 so ameriške sile detonirale fuzijsko bombo v atmosferi v okviru operacije “Starfish Prime”. Eksplozija bombe je bila 500-krat močnejša od atomske bombe, ki so jo ameriške sile odvrgle na Hirošimo v drugi svetovni vojni, je poročal National Geographic. Leto pozneje so ZDA, Združeno kraljestvo in Sovjetska zveza podpisale posebno pogodbo, ki prepoveduje jedrsko orožje v vesolju, atmosferi in pod vodo.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...