Bo Tanja Fajon ponovno zlorabila današnjo debato parlamenta EU o vladavini prava v Sloveniji in udrihala po vladi?

Datum:

Danes bo ob 18. uri plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Na podlagi slabih izkušenj iz preteklosti brez dvoma lahko pričakujemo, da bo šefica SD-ja Tanja Fajon v skladu s tradicijo ponovno udrihala po Sloveniji, tako kot je to v preteklosti že počela, pozneje pa na RTVS sveto zatrjevala, da notranjepolitičnih problemov ne nosi v Bruselj. 

Danes je na dnevni red parlamenta EU uvrščena tudi debata glede temeljnih pravic in vladavine prava v Sloveniji, zlasti pa glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Stališče Sveta EU bo predstavil minister za zunanje zadeve Anže Logar, obenem pa še govornik EK, zatem pa se bo odvila razprava poslancev Evropskega parlamenta, v katero bodo vključeni tudi predstavniki iz Slovenije. Ob tem sta svoje mnenje glede razprave podali tudi slovenski evroposlanki: Tanja Fajon in Romana Tomc.

Obe obžalujeta, da bo do dogodka sploh prišlo, obenem pa se zavedata, da so tovrstni dogodki pogosto zlorabljeni. Tomčeva je za Domovino dejala, da si želi resne razprave glede vladavine prava in stanja demokracije v naši državi. “Že dolgo je jasno, da gre za slovensko notranjepolitično zgodbo, ki je bila izvožena na evropski parket in sedaj imamo za to tudi zelo jasne dokaze,” je bila še jasna. Vzrok za to, da bo do razprave sploh prišlo pa vidi v zadostni politični večini levičarskih političnih opcij v Evropskem parlamentu. Od razprave ne pričakuje nekih presežkov, saj poglavitni problemi, ki so bili vzrok zanjo ne obstajajo več.

Obenem je izpostavila, da pri nas obstajajo resne težave v sodstvu, pri delovanju “neodvisnih institucij”, ki pogosto niso takšne in strukturne težave na drugih področjih. Tudi misija, katere članica je bila se po njenem prepričanju ni dotaknila bistva problema – stanja vladavine prava, področje medijev in korupcije. Zlasti pereča je koncentracija medijev, nepregledno lastništvo, šikaniranje na področju sodstva (sodnik Radonjić). Prepričana je, da gre zlasti za zgodbo, ki odmeva v Sloveniji in ne drugod, v EU pa ve le malokdo zanjo. Fajonova pa je pričakovano govorila o tem, da “ima Slovenija problem” in dogodek obžaluje.

Fajonova vse od nastopa Janševe vlade v Bruselj izvaža laži
Kot ključna problematična področja pa izpostavila vladavino prava, politične pritiske na po njenem “svobodne medije”, pritiske na sodstvo in policijo ter nazadovanje “svobode medijev” in demokracije. Sporno pa se ji zdi tudi začasno imenovanje evropskih delegiranih tožilcev, napadi na tuje novinarje in diplomatske predstavnike ter delegacijo parlamenta EU. V razpravo bo vključena, čeprav si tega menda ne želi. Moti jo tudi “manipulacija”, da slovenski poslanci v Bruselj izvažajo notranjepolitične probleme, v razpravi pa bo menda poudarila, da si želi solidarno, demokratično, povezano Slovenijo proevropske usmeritve itd. Seveda gre za ponavljanje laži, da domačih problemov ne izvaža v tujino.

Spomnimo: poročali smo že, da je Fajonova vsem znana po tem, da se je od Janševega prevzema vodenja vlade, zlasti pa, odkar je Slovenija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, aktivirala z blatenjem in rušenjem ugleda Slovenije v tujini. Zato je toliko bolj neverjetna njena izjava na RTV Slovenija, ki jo je po aferi z asistentom, ki je “lektoriral” poročilo, izjavila. Dejala je, da se drži tega, da notranjepolitičnih problemov ne izvaža v Evropski parlament. Pravzaprav takega blatenja s strani slovenskih poslancev v Evropi še nikoli ni bilo. Od začetka Janševe vlade vztrajno blati Slovenijo in nosi prat svoje umazano perilo drugam in ne doma. To se je zgodilo tudi julija letos, ko je predsednik vlade pred poslanci Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavljal prioritete slovenskega predsedovanja. Fajonova pa je v 44 sekundah povedala več laži kot marsikdo v svojem življenju.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...