Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Datum:

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah “Svobode” verjetno sprašujejo o avtoritarnih potezah predsednika vlade. Velika predstavitev Tomaža Vesela, kandidata za mesto komisarja, je naletela na – milo rečeno – nenavadne odzive koalicijskih partneric. Njegova kandidatura morda ni bila usklajena, mogoče pa je, da se vsi še kako dobro zavedajo, da bo Golob kmalu pojedel svojo obljubo in se namesto Vesela sam podal v Bruselj. 

Ne verjamete? Svobodnjaki so svojega kandidata za najprestižnejše mesto v Bruslju napovedali kar na strankarskem pikniku v Zbiljah. Tako je strankinega aduta opisal podpredsednik vlade Matej Arčon: “On gre na WC in je Vesel. Dobi kazen in je Vesel. On je vedno Vesel.” Svobodnjaki so na isti dan predstavili tudi svojo (ne)navdušujočo skupino kandidatov za evropske poslance, ki ni navdušila javnosti.

Kako bi le … Stranki sta najprej pokazali rdeči karton njeni nekdanji podpredsednici. Prvo mesto na listi in nato komisarsko mesto so ponudili Marti Kos, ki je politika menda ne zanima več, kljub temu da s predsednikom uprave RTV podpisuje politične zaveze o zastopanosti žensk med gosti oddaj. Golobu je rdeči karton pokazal tudi trenutni evropski poslanec Klemen Grošelj.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Vir: zajem zaslona, RTV)

Kandidaturo naj bi zavrnila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ko jo je Marcel Štefančič v istoimenski oddaji povprašal o Tomažu Veselu, je bila vse prej kot navdušena. Tako je odgovorila: “Preden bo Tomaž Vesel postal evropski komisar, je treba storiti še kar nekaj korakov, med drugimi to, da ga izvoli državni zbor (DZ), to se od leta 2015 dogaja, da pač DZ potrdi ali pa ne potrdi kandidata, ki ga predlaga vlada.” Skratka – videti je, da Urške Klakočar Zupančič, odkar naj bi prostovoljno zapustila mesto podpredsednice Gibanja Svoboda, nihče več ničesar ne vpraša.

Golobovi “postreščki” v Levici in SD
Socialni demokrati, ki te dni razmišljajo predvsem o tem, kdo bo novi predsednik stranke, niso bili niti najmanj navdušeni. Za STA so odgovorili, da gre težko za koalicijskega kandidata, saj so zanj izvedeli iz medijev. Svoje podpore mu še niso namenili, s tem želijo počakati do 9. junija, ko bodo potekale volitve. Brglez, domnevni Kučanov kandidat (TUKAJ), je bil nekoliko odločnejši kot strankina tiskovna služba. “SD bo, ko bom predsednik, kot enakopravna partnerica koalicije predlagala za komisarko svojo kandidatko. Ostale stvari se bomo dogovarjali skupaj v koaliciji,” je povedal za medije. Stranka pa si je kljub temu prislužila klofuto mariborskega filozofa Borisa Vezjaka, ki je sicer zaveznik politične levice. Socialne demokrate je opisal kot Golobove postreščke, Golobu pa očita, da mu ni mar za zaostrovanje odnosov v koaliciji.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Še večji postreščki pa so očitno v Levici, kjer je Asta Vrečko povedala naslednje: “Seveda ima Gibanje Svoboda nekako prednost kot stranka, ki ima večino v vladi.” Tako kot v SD tudi oni obljubljajo, da bodo Goloba o njegovi izbiri še kaj povprašali.

Golobova napoved kandidata za komisarja pa poteka v senci argumenta, ki ga je v enem od svojih zadnjih medijskih pojavljanj zastavil kandidat za evropskega poslanca SDS Aleš Hojs. V Sloveniji kandidata za komisarja predlaga vlada, in sicer ne glede na rezultat volitev. Tako je mogoče, da kandidata predlaga stranka, ki je bila na volitvah poražena.

Bo Golob izvedel politični gambit?
Po naših informacijah Golob pripravlja prav poseben manever. Kot je pred dnevi opozoril voditelj oddaje z naslovom Kdo vam laže, Golob sam načrtuje naskok na komisarko mesto, medtem ko bi Veselu pripadla “tolažilna nagrada” – nič manj kot premiersko mesto. Golob je sicer na družbenih medijih obljubil, da bo ostal v Sloveniji, a predsednik vlade je obljubil že marsikaj, izpolnil pa veliko manj.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...