Bodo kmalu stavkale tudi medicinske sestre?

Datum:

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vstopa v peti teden in tako odpira najdaljšo stavko v zgodovini države. Vreti pa je začelo tudi med zdravstvenimi tehniki, ki ugotavljajo, da so manj odgovorna dela plačana bolje od njihovega. Le vprašanje časa je, kdaj bodo ti začeli odhajati v tujino ali zamenjali delodajalca. A zdi se, da se vlada s tem sploh ne ukvarja.

“Trgovci, upam, da boste v kratkem potrebovali dodatni kader. Če boste iskali delovne, poštene in zanesljive ljudi, Vam toplo priporočam, da svoj razpis pošljete po javnih zdravstvenih ustanovah. Dobili boste točno to, kar iščete!“, je zapisal član Združenja medicinskih sester Slovenije na Facebooku. Stavka zdravnikov se stopnjuje, vreti je začelo tudi med zdravstvenimi tehniki, a zdi se, da vlada resnost zadeve še naprej ignorira.

S pogoji in plačilom za odgovornost in delo, ki ga opravljajo, niso zadovoljni niti v Združenju medicinskih sester Slovenije. Član združenja Luka Hozjan je tako na njihovi Facebookovi strani zapisal sporočilo, naslovljeno na Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije ter Zbornico – Zvezo. V svojem sporočilu je uvodoma izpostavil novico o dvigu plač v Lidlu za 36-urni delavnik. “Če novice niste zasledili, Vam sporočam, da so se odločili za dvig plače, letni bonus v skupni višini 800 € in regres v višini 2.000 €. Osnovna plača prodajalca bo z dodatki sedaj znašala 1.570 € bruto za 36-urni delavnik. Približali so se plači diplomirane medicinske sestre, tehniki že dlje časa niso na tem plačnem nivoju,” je bil kritičen.

Koliko časa bodo še tiho?
“Ob tem vas sprašujem, kako dolgo boste še tiho, kako dolgo nameravate vse to stoično gledati ter mirno in varno sedeti na svojih stolčkih? Naj vas spomnim, da smo mi tisti, ki Vas plačujemo, mi smo tisti, zaradi katerih obstajate, mi smo tisti, ki polnimo vaše malhe,
” je bil oster Hozjan, ki je dodal, da se dobro zavedajo plač tehnikov, saj da si “lahko vse mirno preračunajo glede na procent, ki ga mesečno dobijo na svoj bančni račun”.

Foto: zajem zaslona

Hozjan je v svojem sporočilu posredno opomnil, da zdravstveni tehniki lahko odidejo in delovna mesta in delodajalca zelo hitro zamenjajo, če ne pride do sprememb. In dejstvo je, da so vrata zdravstvenim tehnikom odprta tudi v tujini, celo v severnih državah, kjer je standard boljši. Ob koncu sporočila je zapisal: “Čestitke zaposlenim v trgovskih centrih, dobili ste to, kar si zaslužite. Trgovci, upam, da boste v kratkem potrebovali dodatni kader. Če boste iskali delovne, poštene in zanesljive ljudi, Vam toplo priporočam, da svoj razpis pošljete po javnih zdravstvenih ustanovah. Dobili boste točno to, kar iščete!” 

Najdaljša stavka v zgodovini države
Stavka traja že 28 dni in je tako najdaljša v zgodovini države. Leta 1996 je stavka trajala 22 dni, leta 2002 16 dni, leta 2016 pa 27 dni. Zdravniki in zobozdravniki bodo podporo stavki v nekaterih zavodih izrazili na stavkovnih zborih. Po poročanju enega od osrednjih medijev so v prvih treh tednih stavke v bolnišnicah skupaj odpovedali oziroma prestavili približno sedem tisoč terminov zdravstvenih storitev, soglasja za nadurno delo pa je skupaj umaknilo približno 33 odstotkov zdravnikov v bolnišnicah in 17 odstotkov v zdravstvenih domovih.

Foto: BOBO

A zdi se, da se vlada s tem ne ukvarja
Na zadnji novinarski konferenci je Fides dejal, da “iskreno upajo, da bo vlada dojela, kaj s svojo ignoranco povzroča, in se z zdravništvom resno usedla za mizo ter dosegla dogovor čimprej”, a očitno se od takrat še nič ni spremenilo. V zdravstvu hudo vre, a videti je, da se vlada s tem ne ukvarja, še več, ministrica Valentina Prevolnik Rupel je nedavno na novinarski konferenci priznala, da se pogajanj s Fidesom ne udeležuje, saj pogajalsko skupino na vladni strani po sklepu vlade vodi ministrstvo za javno upravo in sama nima mandata za pogajanja.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel (Foto: BOBO)

Da vlada vztrajno ignorira resnost stavke in njene posledice, lahko zaključimo tudi iz izjave Damjana Polha, predsednika sindikata Fides, ki je za enega od osrednjih medijev dejal, da “nič ne kaže, da je dogovor blizu in da bo – citiram – preklic soglasij, če se zgodi, razgalil vso bedo javnega zdravstva, ki temelji na preštevilnem nadurnem delu v javnih zavodih, kjer je pomanjkanje zdravnikov največje”.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bo stavkovni zbor ob 7.30, na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v splošnih bolnišnicah Celje, Ptuj, Novo mesto, Slovenj Gradec, Jesenice, Murska Sobota, Nova Gorica ob 8. uri, v izolski bolnišnici pa 15 minut pozneje. V celjski bolnišnici bo stavkovni zbor ob 10. uri, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa ob 9. uri, so sporočili iz Fidesa, poroča STA. Sindikat Fides je 15. januarja 2024 začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...