Boj proti tihotapcem migrantov se nadaljuje

Datum:

Bojne ladje evropskih držav bodo lahko ukrepale v mednarodnih vodah. Preiskale in zasegle bodo ladje, ki bi tihotapile migrante. Cilj operacije je razbiti mrežo tihotapcev ljudi in narediti konec tihotapljenju migrantov in beguncev. Slovenija bo sodelovala z ladjo Triglav  in 12 pripadniki slovenske vojske.

Boj proti tihotapcem se nadaljuje. Evropska unija v sredozemlju začenja drugo fazo operacije EUNAVFOR MED, imenovana Sofia. Ladje evropskih držav v mednarodnih vodah bodo v skladu z operacijo lahko zasegale in uničevale ladje, ki bodo tihotapile migrante.

Evropska unija se je doslej osredotočala predvsem na reševalne operacije. V prvi fazi operacije EUNAVFOR MED, ki se je začela junija, pa na zbiranje informacij o tihotapcih ljudi. V zadnjih tednih so po navedbah tiskovne agencije AFP identificirali 20 ladij, ki naj bi jih uporabljali trgovci z belim blagom.

Drugo fazo operacije, v kateri sodeluje 14 držav, so članice EU odobrile sredi septembra. Poleg Slovenije, ki bo prispevala z ladjo Triglav in 12 vojaki, bodo sodelovale še Italija, Velika Britanija, Nemčija, Grčija, Francija, Luksemburg, Španija, Belgija, Finska, Madžarska, Litva, Nizozemska in Švedska. Usklajevala jih bo posadka italijanske ladje Cavour, misiji pa bo načeloval italijanski admiral Enrico Credendino.

V operaciji bodo sodelovala še letala, helikopterji, brezpilotna letala in podmornice. Več kot 1300 članov profesionalnega osebja je pripravljenih, da se soočijo s kakršnim koli izivom ali grožnjo, poroča BBC.

V mednarodnih vodah pred Libijo je že šest ladij − po ena italijanska, francoska, britanska in španska ter dve nemški −, do konca oktobra pa pričakujejo še prihod ladij iz Belgije, Britanije in Slovenije.

Prestregli bodo ladje, za katere sumijo, da jih uporabljalo trgovci z belim blagom. Nanje se bodo vkrcali, jih preiskali in zasegli ali preusmeril stran od evropskih držav. Tihotapcem grozi aretacija.

Trgovina z ljudmi je druga najbolj donosna oblika kriminalne trgovine
Mednarodna organizacija za migracije (IOM) opozarja, da operacija EU v Sredozemlju ne bo uspešna, če se ne bo Unija soočila tudi s kriminalnimi tolpami v Evropi. Trgovina z ljudmi naj bi bila druga najbolj donosna oblika kriminalne trgovine, takoj za trgovino z orožjem, opozarja Eugenio Ambrosi iz IOM. Po njegovih besedah bi morali tihotapcem na rep stopiti tako severno kot južno od Sredozemlja.

Pričakujemo lahko tudi tretjo fazo operacije, ki bi pomenila delovanje v libijskih ozemeljskih vodah. Na to bo treba počakati na dovoljenje varnostnega sveta Združenih narodov ali libijskih oblasti.

J. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...