Borut Pahor slavnostno odprl razstavo Tri zvezde treh desetletij – Celje 1991

Datum:

Mineva 30 let, odkar je Slovenija stopila na pot samostojnosti in neodvisnosti. Mestna občina Celje je potek in razvoj dogodkov, ki so privedli do prelomnega obdobja pred tremi desetletji, v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje in Gimnazije Celje – Center predstavila na razstavi Tri zvezde treh desetletij – Celje 1991. Razstavo, ki bo na Trgu celjskih knezov na ogled ves mesec, je v petek slavnostno odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Razstava kaže na dobro sodelovanje treh institucij in sicer Muzeja novejše zgodovine Celje, Gimnazije Celje – Center in Mestne občine Celje. Prav tako kaže na družbeno in kulturno vpetost mladih in njihovih srednjih šol v dogajanje na celjskem. Ob tem je celjski župan Bojan Šrot izrazil posebno zadovoljstvo nad tem sodelovanjem.

»Slovenci praznujemo 30 let samostojnosti. V Celju smo na  ta praznik še nekoliko bolj ponosni, saj so naše tri zvezde, simbol celjskih grofov, našle svoje mesto tudi v slovenski zastavi in slovenskem grbu.  Mnogi se spominjamo, koliko upanja je bilo pred 30 leti v vseh nas in kako smo se znali povezati. Prepričan sem, da smo lahko danes zelo zadovoljni s potjo, ki smo jo v tem obdobju prehodili. Slovenija je namreč naredila ogromen razvojni korak. Tudi Celje je danes v primerjavi z obdobjem pred tremi desetletji skoraj neprepoznavno. V našem mestu se je z vstopom v Evropsko unijo začel močan razvojni ciklus. Uredili smo celo vrsto problemov in lahko se pohvalimo s marsičem, česar nimajo niti veliki. Danes nas pogosto prepričujejo, da smo vsi Slovenci med sabo sprti. Po mojem mnenju nismo sprti, imamo pa različne poglede na to, kako bomo reševali  skupne probleme … Zelo sem vesel, da smo v Sloveniji nehali govoriti, kako bomo postali druga Švica. Veliko lepše in boljše je, če smo enkratna in edinstvena Slovenija. Živimo res na čudovitem koncu sveta, za kar smo lahko hvaležni. Bodimo ponosni na svojo domovino in 30 let samostojnosti, ki smo jih prehodili«, je na otvoritvi razstave dejal župan Bojan Šrot.

Foto: MOC

Na otvoritvi razstave je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor poudaril, da moramo biti ponosni na vse, kar smo skupaj dosegli. Vse Slovenke in Slovence, državljanke in državljane je ob tej priložnosti nagovoril, da na državni praznik dan državnosti za hip opustijo vse razlike med nami, ki so popolnoma legitimne in so v demokratični družbi celo nujne za razvoj. Na ta praznični večer si moramo po predsednikovih besedah pripadati in se zavedati, da smo Slovenci vse velike stvari dosegli zato, ker smo delali skupaj.

»To je tudi sporočilo mladim ljudem za naslednjih 30 let. Če bomo delali skupaj, bomo dosegli skoraj nemogoče. V deželi, ki je tako rekoč narejena za trajnostni razvoj, lahko mladim, ki se bolj kot s preteklostjo ukvarjajo s svojo prihodnostjo, povemo, da obstajajo vse možnosti, da bodo v miru, varnosti in v blaginji po svoji meri in svoji presoji razvijali vse svoje talente«, je dejal predsednik Pahor.

Za kulturni program na otvoritvi so poskrbeli Komorna zasedba Dekliškega pevskega zbora GCC pod vodstvom Davida Preložnika, akustična zasedba skupine The Šlagers z GCC pod vodstvom Saša Šonca ter solistke Hajdi Sevčnikar, Klara Tiselj, Tina Pučnik in Ana Rošer s priredbo popevk Zelena dežela in Svobodno sonce.

S to zanimivo, poučno celjsko razstavo, katere avtorica je kustosinja Muzeja novejše zgodovine Celje Darja Jan, v Celju nadaljujejo praznovanje 30-letnice samostojnosti Slovenije. Začeli so namreč decembra, ko so v Narodnem domu odkrili ploščo v spomin na plebiscit za neodvisnost Slovenije.

Vir: Mestna občina Celje

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...