Brazilska vojska pred Olimpijskimi igrami zasedla državne meje

Datum:

V Braziliji, peti največji državi na svetu, ki bo gostila olimpijske igre, že več kot mesec dni poteka vojaška operacija Agata. Operacija, v kateri sodeluje več kot 18.000 vojakov, je namenjena zaščiti meja, vanjo pa sta vključeni tudi policija in okoljevarstveniki.

Operacijo vodi brazilsko ministrstvo za obrambo, saj ima Brazilija skoraj 17.000 kilometrov meja in z izjemo Čila in Ekvadorja meji na vse države Južne Amerike. Ker gre za največje vojaške premike v času miru, je morala Brazilija o operaciji Agata obvestiti vlade Francoske Gvajane, Gvajane, Surinama, Venezuele, Kolumbije, Peruja, Bolivije, Paragvaja, Argentine in Urugvaja.

Akcija za zavarovanje zunanje meje države
Brazilija želi s to akcijo zapreti mejo za preprodajalce drog, prekupčevalce in trgovce z orožjem ter vozili. Želijo tudi zavarovati okolje in preprečiti ilegalno izsekavanje gozdov ter izkoriščanje zemeljskih virov.

Operacijo so vzpodbudile bližajoče se Olimpijske igre v Riu de Jenairu, saj bo na državi med igrami veliko mednarodne pozornosti. Zato je še toliko bolj pomembno, da Brazilija dodobra zaščiti in nadzoruje svoje meje.

A. R., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...

Znanstveno konferenco Alma Mater Europaea bo odprla komisarka Šuica

Alma Mater Europaea med 18. in 13. marcem prireja...

Predstavitev nove knjige o komunističnih zaporih in taboriščih med leti 1945 in 1954

Študijski center za narodno spravo vabi na predstavitev znanstvene...