Britanska atletska zveza transspolnim ženskam prepovedala tekmovati

Datum:

Britanska atletska zveza je transspolnim ženskam prepovedala nastope na tekmovanjih pod njeno licenco, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Odločitev Britancev je prišla teden dni po prepovedi Svetovne atletike za mednarodna tekmovanja.

Svetovna atletika je 23. marca objavila, da ne glede na raven testosterona prepoveduje tekmovanje transspolnih tekmovalk, piše DPA. “Verjamem, da je odločitev v interesu našega športa. Prepoved pa mogoče ne bo veljala večno. Ustanovili bomo delovno skupino, ki bo spremljala znanstveni razvoj, vodila pa jo bo transspolna oseba. Mnogi namreč še vedno menijo, da ni dovolj dokazov, da imajo transspolne ženske prednost pred biološkimi ženskami,” je pred dobrim tednom dni dejal predsednik svetovne atletike Sebastian Coe.

LGBTQ se ne dajo
Britansko potezo so podprli nekdanji britanski olimpijci, med njimi sta tudi plavalka Sharron Davies in deseterobojec Daley Thompson, odločitev pa se je znašla na udaru ostrih kritik nekaterih skupin LGBTQ+, navaja STA.

Zveza se je seznanila s spremenjenimi predpisi Svetovne atletike glede upravičenosti nastopov transspolnih športnikov,” so pri britanski krovni zvezi zapisali v izjavi za javnost. “Pravično je, da se atletinje, ki so šle skozi moško puberteto, izključi iz ženske kategorije v atletiki. Zato zveza priznava in ceni prizadevanja Svetovne atletike za zaščito ženske kategorije v atletiki,” so še dodali.

Obe prepovedi sta začeli veljati 31. marca.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....