Britanska vojska kupuje in hvali Boxerje, ki niso bili dovolj dobri za slovensko

Datum:

Ko je bilo odločeno, da bo del Golobove koalicije tudi stranka Levica, je bilo jasno, da se bo naredilo vse za razveljavitev pogodbe za oklepnike boxer, ki jo je podpisala Janševa vlada. Brez pravih argumentov in z jasnim sporočilom, da gre za politično odločitev. Tudi v času Šarčeve vlade je – takrat še izvenkoalicijska – Levica izsilila odstop od nakupa oklepnikov 4×4 Boxer. Takrat je minister Karl Erjavec Levico pokril z bizarnimi izgovori, da je bil nakup preklican zaradi “zastarele študije”. Zgodovina se je nato v Golobovi vladi ponovila. Levica je zopet izsilila odstop že podpisane pogodbe za nakup boxerjev in s tem davkoplačevalcem povzročila 70 milijonov evrov škode. Zdaj pa se je izkazalo, da so oklepniki očitno dovolj dobri za britansko vojsko. A ne za slovensko.

Spomnimo: vlada je po seznanitvi z revizijskim poročilom – ki sicer ni odkrilo nobenih nepravilnosti – sprejela sklep, da Slovenija odstopi od pogodbe za nakup 45 osemkolesnih oklepnikov boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov brez DDV-ja. Davkoplačevalci bodo za to potezo, ki je namenjena izključno zadovoljevanju skrajne Levice, plačali 70 milijonov evrov.

Po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca sam nakup 45 boxerjev ne bi izpolnil meril za srednjo bataljonsko bojno skupino, tako da bi bilo treba takoj dokupiti še vsaj 24 vozil. Ker naročena vozila niso ustrezno opremljena, bi to povzročilo dodatne stroške.

Kot je na tviterju opozoril prvak opozicije, pa zdaj vojska Združenega kraljestva kupuje natanko enake oklepnike Boxer 8×8, kot se jim jih je odpovedala Slovenska vojska pod novo vlado.

Image

Pri tem je zanimivo, kako britanska vojska oklepnike opisuje oklepnike:

    • dokazana zaščita,
    • odlična mobilnost na terenu in cesti,
    • modularna zasnova z moduli za posamezne misije, ki jih je mogoče zamenjati v 60 minutah,
    • fleksibilnost, ki omogoča, da naredi kar koli in pride kamor koli.

Po Šarčevih besedah torej oklepnik, ki bo zadovoljil potrebe vojske Velike Britanije, “ne bi izpolnil meril za srednjo bataljonsko bojno skupino.”

Na nenavadne kriterije odločanja je opozoril tudi bivši minister za obrambo Matej Tonin.

V medijih so se pojavile špekulacije, da bo vlada namesto boxerjev naročila zastarele poljske osemkolesnike KTO rosomak, ki se proizvajajo po licenci finske Patrie. Takrat so v javnosti zaokrožile informacije, da se za nakup zanimajo predvsem, ker so pri enakem številu in podobni konfiguraciji za približno polovico cenejši od boxerjev, poleg tega so poljska vozila dobavljiva v zelo kratkem času. Nihče pa ni takrat razpravljal o dejstvu, da so poljski oklepniki dve generaciji za sodobnimi oklepnimi vozili in jih tudi poljska vojska zamenjuje s sodobnejšimi.

A od takrat je minilo že pol leta, vlada pa ni pokazala nobenega “plana B” za nakup oklepnikov. Vedno bolj verjetno je, da plana B sploh ni in skupaj z Levico le čakajo, da bo javnost na obljube pozabila. Hkrati pa, da Nato ne bo preveč vztrajal, da tudi sami prispevamo svoj delež za sodelovanje v zavezništvu. Videti je, da bodo šli oklepniki po poti dolgotrajne oskrbe – večni projekt, ki ne bo nikoli zaživel, volivci pa bodo pozabili, da je sploh kdaj bil.

Bivši minister za obrambo je prav tako opozoril na to, kako koordinirano so slovenski mediji izkoristili težave nemških oklepnikov puma istega proizvajalca kot oklepnikov boxer. Poročali so o tem, da je vsako vozilo odpovedalo na terenu, resnica pa je bila povsem drugačna.

Le v enem primeru je šlo za težjo okvaro, ki jo je povzročil električni kabel, ki se je vnel (kar pa pri vojaških vozilih ni nobena redkost), v vseh drugih primerih pa je šlo za trivialne okvare, ki so jih povzročile posadke in vzdrževalci s premalo izkušnjami. Slovenski mediji so okvare predstavili kot končno potrditev, da je Golobova vlada upravičeno prekinila pogodbe za boxerje, češ, nemška vojaška oprema se serijsko kvari.

Šlo je za načrtno pretiravanje, preden so bila znana kakršna koli dejstva. Zdaj, ko je jasno, kaj se je v resnici zgodilo, se je o incidentih z oklepniki puma nehalo poročati. Članki so svoj namen že dosegli s tem, da so pomagali Golobu in predvsem stranki Levica upravičiti 70.000 evrov vredno proračunsko luknjo, ki jo bomo davkoplačevalci krili le zaradi kapric najskrajnejše stranke v parlamentu.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...