Budimpešta – mesto z dvema dušama

Datum:

Budimpešta je kot lepotica, ki živi dvojno življenje, v resnici pa sta to dve različni mesti, ki sta bili združeni l. 1873. Ohranili sta različen življenjski ritem in vsako izmed njiju kaže različen obraz. BBC Travel madžarsko prestolnico omenja kot nadvse prijetno in primerno destinacijo za potovanja in tudi priseljevanje.

Donava, ki je obe mesti ločevala že od nekdaj, je bila mnogo stoletij nepremostljiva ovira, tako je na njeni levi strani zrasla Pešta, na desni pa Budim. Uradno ima 1,7 milijona prebivalcev, neuradno pa 2,5 milijona. Mesti sta bili utemeljeni na keltskih in rimskih naselbinah, Pešta pa tudi na hunskih temeljih. V 9. stoletju so  to področje posedli Madžari in nekako do 1973 sta se razvili mesti Budim in Pešta, ki še danes kažeta različna obraza.

Dva obraza madžarske lepotice
“Pešta ima zelo hiter ritem in večina dogodkov se odvija v njej. Veliko je barov, restavracij, javnih mest za srečevanje, pa tudi veliko podjetij z mnogimi pisarnami na tej strani reke,” je zapisala Wiktoria Skiba v svojem blogu Razvajena kraljica: “Budim je mnogo mirnejši, obkrožen s prelepimi hribi. Tukaj je veliko zelenih površin in več svežega zraka kot na peštanski strani.”

Odnos domačinov do tujcev
Meščani so znani kot prijazni in sproščeni do tujcev. Starejša populacija je nekoliko odmaknjena, medtem ko se mlajši prebivalci mesta odpirajo svetu in z dobrodošlico sprejemajo priseljence. Budimpešta je z močno delujočo start-up sceno idealna tudi za digitalne nomade.

“Gre za najboljše razmerje med stroški bivanja in kakovostjo življenja,” je pojasnil Gabor Bihari, urednik revije za priseljence (Budapest inc). 

Kje bi radi živeli?
Budim
je bolj  prostor družinskega življenja, medtem ko je Pešta popularna za podjetnike in zabavo. Mnogo bivalnih naselij ima vseeno veliko restavracij, kavarn, butičnih prodajaln, podjetij z deljenimi poslovnimi prostori in start-upov.

Znamenitosti Budima
Na grajskem hribu je mogoče občudovati Matijevo cerkev, Budimski grad, Ribiško trdnjavo  in Citadelo. Tuji mediji poudarjajo tudi otok Obudai-sziget, ki avgusta postane prizorišče največjega kulturnega in glasbenega festivala. Za pohode je primeren Margaretin otok, oddaljen le 3,5 km od samega centra.

Kaj si lahko ogledate v Pešti?
Domačini poznajo veliko bleščečih destinacij v središču Pešte, ki se jih splača raziskati, med njih gotovo spadajo parlament zaradi svoje veličastnosti, monumentalnosti in kupole, Cerkev sv. Štefana, Državna opera,  Trg junakov s kipom nadangela Gabrijela in s kipi madžarskih kraljev ter mestni park, ki združuje tudi živalski vrt in zabaviščni park.

Tudi okolica madžarske prestolnice ponuja številne možnosti
Tuji mediji so navdušeni tudi nad 100 km oddaljenim Blatnim jezerom, poleti namenjenim plavanju in vožnji s čolni kakor tudi kolesarjanju, prav tako je popularno mesto Esztergom, kjer se nahaja največja madžarska katedrala.

Kakšne pa so cene?
Hrana, pijača in bivanje so zelo dostopni, glede na visoke davčne stopnje pa so določeni produkti dražji kot marsikje v Evropi – npr. računalniki in druge elektronske naprave. Na splošno pa je po oceni Gaborja Biharija, sicer priseljenca iz L. A., Madžarska cenovno dostopnejša kot druge zahodnoevropske prestolnice.

A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...