Čečenski islamski predsednik zavrača obtožbe o mučenju in ubijanju homoseksualcev

Datum:

Predsednik republike Čečenije Ramzan Kadyrov zanika obtožbe zaradi kršenja človekovih pravic, mučenja in ubijanja homoseksualcev, pri čemer trdi, da ‘takšnih ljudi’ v njegovi državi sploh ni. 

V časopisu Novaya Gazeta so razkrili, da je bilo aprila v Čečeniji zaprtih več kot 100 moških, ki se identificirajo kot homoseksualci. Čečenski policisti so očitno iskali moške omenjene spolne usmerjenosti, saj je eden izmed njih medijskemu portalu Sky News zaupal, da je bil prisiljen pobegniti iz države, kar mu je na srečo uspelo, preden bi ponj prišle tamkajšnje oblasti.

V televizijskem intervjuju je Kadyrov te trditve označil kot nesmiselne. Dejal je: ”Mi nimamo nobenih gejev. Če pa so kakšni, jih odnesite v Kanado.” Čečenski predsednik, ki ljudi, ki ga obtožujejo kršenja človekovih pravic, označuje kot ‘hudiče’, dodaja: ”Naj bodo prekleti tisti, ki nas obtožujejo česa takega.” Takšne izjave pa zanj niso neobičajne.

Islam ne tolerira drugačne spolne usmerjenosti
Ko so se pred približno enim mesecem začele pojavljati prve obtožbe, je Kadyrov izjavil, da v Čečeniji sploh ni ljudi “netradicionalne” usmerjenosti, saj ti že leta živijo po Alahovih načelih in pravilih. V aprilu so eksperti za človekove pravice dejali, da homoseksualci in biseksualci v Čečeniji živijo v strahu pred njihovim homofobim voditeljem. Mesec dni pozneje je ruski predsednik Vladimir Putin izjavil, da bo podprl preiskave o govoricah, ki zadevajo Kadyrova dejanja.

N. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...