Čečenski skrajnež Kadirov grozi Poljski

Datum:

“V kolikor dobimo ukaz, vam bomo v šestih sekundah pokazali, česa smo sposobni,” je dejal Ramzan Kadirov v videoposnetku, ki ga je BBC-jev novinar objavil na Twitterju. Zloglasni čečenski voditelj in Putinov zaveznik razmišlja o napadu na Poljsko in jo poziva, naj svoje orožje vzame nazaj.

                   

Ramzan Kadirov, čečenski voditelj in zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v videoposnetku dejal, da je pripravljen napasti Poljsko in da je za evropsko državo “bolje, da vzame svoje orožje nazaj”. V videu, ki ga je v sredo na Twitterju objavil BBC-jev novinar Francis Scarr, Kadirov pravi, da je “vprašanje Ukrajine zaprto” in da ga zdaj “zanima Poljska“, glede na prevod njegovih komentarjev.

“V kolikor dobimo ukaz po Ukrajini, vam bomo v šestih sekundah pokazali, česa smo sposobni,” je dejal Kadirov. Poljska je ena izmed držav, ki je Ukrajini dobavljala orožje, da bi ji pomagala pri obrambi pred rusko invazijo, ki traja že od konca februarja. Izjava Kadirova poudarja zaskrbljenost nekaterih poljskih voditeljev, da bi Rusija lahko v prihodnosti napadla Poljsko. Medtem ko Putin sicer ni namignil, da bi ga Poljska zanimala, je namestnik poljskega zunanjega ministra Pawel Jablonski v intervjuju za Al Jazeero, dejal, da je napad na Poljsko skoraj zagotovo del Putinovega načrta, da pa mu trenutna situacija v Ukrajini to za zdaj onemogoča.

Videoposnetek čečenskega voditelja, ki je v sredo zvečer zbral skoraj 25.000 ogledov, je tudi prikazal Kadirova, kako poziva Poljsko k opravičilu za to, kar so storili njihovemu veleposlaniku. Kadirov naj bi namigoval na incident, ki se je zgodil v začetku tega meseca, ko so ruskega veleposlanika na Poljskem Sergeja Andrejeva na prireditvi ob dnevu zmage na Poljskem polili z rdečo barvo v znak protesta. Andrejev in njegova delegacija sta bila po incidentu prisiljena zapustiti območje. Kadirov naj bi v videoposnetku, katerega čas in kraj nista znana, dejal, da tega ne bodo pozabili.

Kadirov pa ni edini Putinov zaveznik, ki je v zadnjih tednih okrepil retoriko proti Poljski. Oleg Morozov, poslanec ruskega parlamenta in najvišji član Putinove politične stranke Združena Rusija, naj bi v začetku tega meseca predlagal, da bi morala biti Poljska “na prvem mestu v čakalni vrsti za denacifikacijo po Ukrajini“, poroča Newsweek. Morozov ni pojasnil, zakaj meni, da Poljska potrebuje “denacifikacijo“.

Ana Hribar

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...