Cenzura na RTV SLO: Spet smo bili priča enostranskemu poročanju, Jelena Aščić preprečila predvajanje izjave Borisa Tomašiča na temo upravičenosti RTV-prispevka!

Datum:

Javni RTV servis pridno dokazuje, da kolesje cenzure za kipom fantka s piščalko dobro deluje, saj predvsem skrbi za enostranskost poročanja, namesto da bi ponudil obe plati in s tem deloval v interesu javnosti. Tokrat je bila cenzurirana izjava programskega direktorja Nova24TV Borisa Tomašiča na temo upravičenosti RTV-prispevka za oddajo Tednik, saj ta sploh ni bila objavljena. Očitno RTV ni pogodu, ko nekdo izrazi svojo nenaklonjenost plačevanju obveznega RTV-prispevka. 

Urednico oddaje Tednik Jeleno Aščić smo povprašali, zakaj v oddaji izjava Tomašiča ni bila predvajana. Odgovorila nam je, da je med pripravljanjem prispevka sprejela odločitev, da bo prispevek govoril o pomenu javnih radiotelevizij po Evropi in da bodo v njem kot sogovorniki nastopili medijski strokovnjaki ter tisti, ki dobro poznajo delovanje RTV Slovenija. Poleg tega pa je dodala, da izjave Tomašiča niso vključili, ker naj ta ne bi sodila v kontekst.

Odgovor Aščićeve na novinarsko vprašanje Nova24TV kaže na to, da je Aščićeva tista, ki ji ni bilo pogodu pripravljanje prispevka o upravičenosti RTV-prispevka, ki ga je pripravljala novinarka Tanja Rosandić. V primeru, da bi Rosandićeva lahko v prispevek vključila tudi izjavo Tomašiča, bi lahko gledalke in gledalci Tednika videli tudi nasprotujoče mnenje, torej mnenje, ki zagovarja stališče, da bi bila potrebna ukinitev plačevanja obveznega RTV-prispevka. Tomašič je namreč zavzel stališče, da bi moral biti RTV-prispevek prostovoljen, ob tem pa je opozoril tudi na vpliv politike na delovanje javne hiše RTV, saj vpliva na sestavo programskega sveta, s tem pa tudi na vsebino, kar pa nikakor ni v interesu javnosti.

Foto: YouTube

Zakon o RTV Slovenija, Statut RTV Slovenija ter programski standardi RTV Slovenija jasno in nedvoumno določajo, da mora RTV Slovenija delovati v interesu javnosti in zagotavljati verodostojne ter nepristranske informativne oddaje, s katerimi celovito obvešča o političnem dogajanju doma in v zamejstvu tako, da posredovane vsebine omogočajo objektivno javno obveščenost. 

Namesto tega je bilo govora o pomenu javne RTV
Prispevek na temo pomena javne RTV, ki je bil predvajan v ponedeljek, je govoril o tem, da je javna radiotelevizija pod čedalje hujšimi pritiski povsod po Evropi, pri čemer so izpostavili pritiske v zvezi z ukinitvijo obveznega RTV-prispevka ter kot primer navedli Romunijo, kjer je nedavno prišlo do ukinitve prispevka. Ob izpostavljanju pomena upiranja tem pritiskom in poudarjanja, da je javna radiotelevizija pomembna za demokracijo, sogovorniki niso izrazili nič nasprotujočega plačevanju obveznega RTV-prispevka, ki mesečno v Sloveniji znaša 12,75 evra, letno pa nanese 153 evrov, kar je nad povprečjem EU.

Slovenija je po plačevanju RTV-prispevka nad povprečjem EU. (Foto: YouTube)

V zaključku prispevka je mogoče slišati misel: “Novi časi prinašajo nove izzive, treba je razmišljati bolj ustvarjalno, znati kritično oceniti svoje delo in krepiti zavezništvo z javnostjo in ne politiko.” Dobro bi bilo, če bi RTV Slovenija to misel upoštevala in delala v smeri nevtralnosti, da bi dejansko delala v interesu celotne javnosti, ki plačuje obvezni RTV-prispevek. Več kot očitno novinarska korektnost na RTV Slovenija ni zaželena, zaželeno je podajanje enostranske zgodbe, kar pa je povsem nedopustno, saj bi morala delovati v javnem interesu, pri čemer pa je seveda nujna politična neodvisnost.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...