Cigler Kralj: Vlada prihajajočo krizo podcenjuje in se je boja s podražitvami lotila zelo neresno!

Datum:

Vlada se je boja s podražitvami lotila zelo neresno. Očitno se ne zaveda razsežnosti krize, ki nam grozi to jesen. Po naši oceni bodo podražitve poleg najranljivejših družbenih skupin prizadele tudi srednji razred in delovno aktivni del družbe. Zato še pred poletnimi počitnicami pričakujemo hiter in celovit odziv vlade ter pripravo interventnega zakona, ki bo posledice krize ublažil,” je dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj in dodal, da se vlada za zdaj odziva le na posamezne težave in gasi požare, manjka pa celovit pristop.

Na tiskovni konferenci je vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj opozoril je, da je treba ukrepe usmeriti predvsem na reševanje treh problemov: visoke inflacije ter podražitve hrane in energentov. “Povprečje inflacije v EU je približno 8,6 odstotka, Slovenija pa je z 10,4 odstotka krepko nad tem povprečjem. Rast inflacije v naši državi se je zgodila predvsem v juniju. K visoki inflaciji je treba pristopiti proaktivno, le opazovanje inflacijskih gibanj ne bo dovolj,” je opozoril Cigler Kralj kot enega izmed možnih ukrepov za blažitev vse višjih cen hrane pa je navedel dodatno znižanje DDV-ja za osnovna živila, saj bodo prilivi državi z naslova DDV zaradi visokih cen višji od pričakovanih. Po enakem principu bi lahko znižali tudi DDV za energente.

Vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic je v oddaji 24UR Zvečer ovrgel očitke, da vlada filozofira in nič ne stori ter svojo trditev podprl z dejstvom, da je Robert Golob vlado sestavil v rekordnem času. “Učinkovito smo zaustavili rast cen goriv,” je pohvalil vladno koalicijo in izpostavil, da so to dosegli s sodelovanjem, pogovorom in dogovorom. Kot drug konkreten ukrep je izpostavil dobrih 22 milijonov za ukrepe v kmetijstvu – denar naj bi dobili že do jesenske setve. Omenil je tudi oblikovanje košarice 15 dobrin, ob tem pa poudaril, da bodo pri vseh teh ukrepih rabili pomoč in sodelovanje v parlamentu. A glede nižanja DDV-ja se s svojim sogovornikom ni povsem strinjal, češ da nižji DDV še ne pomeni nujno tudi nižjih cen. Cigler Kralj pa je vseeno vztrajal pri svojem, da bi se država zlahka odrekla predvidenim 200 milijonom iz naslova dviga cen goriv in jih investirala v to, da ljudje lažje prebrodijo krizo.

Vladni ukrep oblikovanja košarice živil je neresen in podcenjujoč
Napovedan ključni vladni ukrep oblikovanja košarice 15 osnovnih izdelkov in primerjanja njihovih cen je Cigler Kralj ocenil kot neresen in podcenjujoč do ljudi. “Potrošniki namreč že danes prek oglasnih letakov posameznih trgovcev lahko spremljamo in primerjamo cene živil v posameznih trgovinah. Mnogi brez teh primerjav in iskanja najnižjih cen že danes s svojimi prihodki ne bi prišli skozi mesec,” je dejal Janez Cigler Kralj in se zavzel za aktivnejšo pripravo ukrepov, ki bodo pomagali tudi srednjemu razredu. “Vse pogosteje smo žal priča temu, da ljudje, ki delajo, ne zmorejo poplačati osnovnih življenjskih stroškov, kar je zaskrbljujoče,” je še dodal.

Podpiramo odkup slovenske pšenice, a manjka aktiven pogovor s kmeti
Vodja poslanske skupine je sicer pozdravil napovedani odkup slovenske pšenice, je pa bil ob tem kritičen do načina izvedbe. “Izhodišča so nedodelana, izvedba ukrepov pa ni jasna. Spremljamo lahko odzive ključnih deležnikov, ki nimajo informacij o tem, koliko in po kakšni ceni se bo odkupovalo slovensko žito. V času, ko je žetev na vrhuncu, je tak način komunikacije neresen. Tako se s kmeti in proizvajalci hrane ne dela,” je poudaril in vladi predlagal, da se s kmeti in drugimi deležniki v prehranski verigi čim prej usede za isto mizo in doreče podrobnosti.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...