[FOTO] Čudežno jajčece v Postojnski jami

Datum:

Vodnik v Postojnski jami je opazil pravi čudež – na steklu akvarija se je pojavilo jajčece človeške ribice. Poleg jajčeca je bila tudi breja samica, ki je bodočega potomca vestno čuvala. O tej neverjetni novici so takoj obvestili oba zaposlena biologa, ki sta se še isti večer urgentno odpravila v jamo. 

                   

Opazila sta, da ima breja samička samo eno jajčece, ki pa ga intenzivno brani. Kmalu po tistem, ko sta prispela do akvarija, se je “materi” oziroma jajčecu približal eden izmed ostalih osebkov. Breja samička je silovito odreagirala in vsiljivca ugriznila v bok, s čimer ga je tudi prepodila.

Biologa sta “nosečnici” uredila varno in mirno okolje
Glede na videno, je bilo očitno, da v obstoječem stanju breja človeška ribica ne bi imela miru oziroma bi bilo jajčece ogroženo. Zato sta se biologa odločila, da se ostale osebkeiz akvarija umakne v koncertni dvorani in takoj ukrepala. Tako sta izlovila 6 ostalih proteusov, pri tem pa pazila, da sta brejo samičko čim manj vznemirjala.

Glede na izkušnjo izpred dveh let bi nevarnost za jajčece lahko predstavljale tudi postranice, katerim jajčece predstavlja slasten zalogaj. Vendar pa v obdobju enega meseca človeških ribic niso hranili in je zato v akvariju prisotnih le nekaj postranic, ki pa se navadno skrivajo med prodom.

Lahko da bo samička izlegla še več jajčec
“Sedaj bo potrebno počakati, da vidimo, ali bo breja samička izlegla še več jajčec, saj to običajno počne več dni. Kaj se bo zgodilo, bomo videli,” so sporočili iz Postojnske jame. Lahko izleže še več jajčec, lahko pa se zgodi, da bo samička preostala jajčeca, ki jih še ni izlegla, preprosto reabsorbirala in na ta način privarčevala energijo za naslednje razmnoževanje. “Očitno so razmere v akvariju za ribice res zelo ugodne, saj se nam je čudež iz leta 2013 ponovil,” so še navdušeno sporočili.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Magija gorskih jezer: Nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne je ob jezeru pri Borovljah, nedaleč...

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči je 36-letnik bil prisilno odpeljan zaradi...

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...