Udbovec iz Izole je bil profesionalec – zdravnika je najprej ustrelil v prsa, ko je ta padel, pa ga je ustrelil še v tilnik

Datum:

V Splošni bolnišnici Izola je nekaj po 15. uri prišlo do streljanja v katerem je oborožen moški – Darko Gregorič – streljal na najmanj tri osebe. Po podatkih policije so tri osebe mrtve  (policist, zdravnik in storilec), drugi ustreljeni policist pa je prestal operacijo in je zunaj življenske nevarnosti.

Ponedeljkov strelski obračun je zahteval življenji zdravnika in policista ter na koncu tudi morilca, ki naj bi bil nekdanji udbovec. Na Lajovčevem seznamu udba.net ima Darko Gregorič, rojen 30. maja 1946, številko dosjeja 0060000-06769, kar pomeni, da je bil poklicni agent SDV oziroma njen rezervist, zaradi česar je verjetno tudi imel orožje.

Iz zdravniških krogov smo prejeli podatek, da je bil umor zdravnika izveden profesionalno. Gregorič je zdravnika najprej ustrelil v prsi, ta je padel in se začel plaziti po tleh. Storilec je nato stopil za zdravnika in ga ustrelil še v tilnik. Laik, s psihičnimi problemi, ne bi mogel izvesti tako preciznega umora.

Dokaz iz mikrofilmov, da je bil Gregorič Darko sodelavec SDV.
Dokaz iz mikrofilmov, da je bil Gregorič Darko sodelavec SDV.

Kje je Gregorič dobil orožje?
Napadalec je po poročanju streljal s pištolo, do sedaj pa še nihče ni uradno povedal za kakšen kos orožja naj bi šlo in kje je to orožje storilec dobil. Glede na to, da je bil storilec pripadnik Udbe lahko sklepamo, da je orožje prišlo iz ilegalnih udbovskih skladišč.

Iz Policije so nam sporočili, da storilec ni imel ustreznih dovoljen za uporabljeno strelno orožje. Kos orožja s katerim je včeraj dve osebi ubil, eno pa ranil je posedoval nezakonito. To samo potrjuje našo tezo, da  je orožje, ki ga je posedoval storilec, izviralo iz njegove preteklosti, ko je bil sodelavec Udbe. Koliko takih kosov orožja, ki niso bili nikoli registrirani in jih je uporabljala Udba je še v obtoku? Kdo bo odgovarjal, če se v prihodnosti “odtrga” še kakšnemu staremu udbovcu?

Ko se je hotel odpeljati so ga ustavili policisti
Gregorič naj bi izstrelil pet strelov, pri čemer je ubil policista, ki mu je hotel streljanje preprečiti. Streljal pa je tudi na zdravnika urologa in še na enega policista. V bolnišnici je vladalo izredno stanje, nekateri ljudje so se skrivali v sanitarijah. Primorske novice poročajo, da so moškega ustrelili policisti, ko se je hotel odpeljati s svojim avtomobilom.

Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin je za Primorske novice povedal, da zaenkrat ne dajejo izjav, dokler ne pridejo v stik s svojci poškodovanih. Policistu in zdravniku niso mogli pomagati,  policist, ki so ga s helikopterjem odpeljali v UKC pa je prestal operacijo in je zunaj življenske nevarnosti.

Po pričevanju očividca je bil storilčev avtomobil prerešetan od strelov
Po poročanju Primorskih novic je očividec, ki je bil prisoten na kraju dogodka povedal, da je najprej slišal strel, nato pa se je rezširila informacija, da je nekdo ustrelil zdravnika in da ta ni preživel. “Ko sva s sinom šla iz bolnišnice, sem na tleh videl ležati še policista, ki je bil hudo ranjen. Kasneje pa sem nekoliko stran videl prerešetan avtomobil in na sedežu negibnega človeka. Zdaj so vozilo prekrili s črnim polivinilom. Mislim, da je storilec umrl, saj je že pol ure v avtomobilu,” je dejal očividec za PN.

Posnetke iz kraja dogodka si lahko ogledate na tej povezavi.

Odzvali sta se Vesna Gyńörkos Žnidar in Milojka Kolar Celarc
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je po današnjem strelskem incidentu v bolnišnici Izola znova opozorila na nevarno delo policistov. Dejala je, da je “pravica do varnega opravljanja nevarnega dela človekova pravica vsakega policista in policistke”, so sporočili z MNZ. Notranja ministrica je v današnji izjavi za javnost tudi zatrdila, da je prioriteta njenega mandata “skrb za ustrezno opremljenost policije in nemotene pogoje za delo, tudi kar se tiče ustreznih zakonskih pooblastil”. Opozorila je, da smo “v zadnjem času prepogosto priča dogodkom, ko so pri svojem delu poškodovani ali še huje, ubiti policisti. Tragičen dogodek ponovno potrjuje, da policijskega poklica ne gre enačiti s klasičnimi uradniki. Policisti in policistke opravljajo enega najbolj plemenitih in nesebični poklicev, saj v imenu države varujejo naša življenja, ščitijo človekove pravice in temeljne svoboščine in zagotavljajo varnost v državi,” je poudarila Györkös Žnidarjeva.

“Iskreno obžalujem tragični dogodek v Splošni bolnišnici Izola in sočustvujem z vsemi prizadetimi, njihovimi družinami in sodelavci. Ministrstvo bo naredilo vse, kar je v njegovi moči, da do takšnih tragičnih dogodkov ne bo prišlo nikoli več. Žal ekscesov ne more preprečiti še tako dobro varovanje. Kljub temu bomo z vodstvi javnih zavodov še dodatno okrepili varnost pacientov in zaposlenih v zdravstvenih ustanovah,” je sporočila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

A. R., Primorske novice, STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Vaterpolisti Triglava dosegli največji klubski uspeh slovenskega vaterpola

Vaterpolisti Triglava iz Kranja so v evropskem pokalu zasedli...