Dejstva, dokumenti in datumi: To je ozadje primera ugrabljenih dečkov

Datum:

Zakaj se v medijih ne govori o ozadju? Zakaj se ne predstavijo resnična dejstva, vse kršitve podrobne zgodbe in kaj se je v resnici zgodilo?

Odvetniki so celotno zgodbo, vse dokaze grobih kršitev, vse zapisnike in vso dokumentacijo predali novinarjem raznoraznih hiš in novic, vendar: vsi novinarji ne pišejo o vsem, kar jim je bilo predano, povedano in predstavljeno, ne pišejo celotne podrobne analize zapisnikov, ker:

1. Si redko kateri novinar res vzame čas, vse prebere, preuči, preštudira in potem napiše članek. Večinoma pogledajo samo splošna zunanja dejstva in na tej osnovi na hitro napišejo populistične, berljive članke, v podrobnosti pa se ne spustijo.

Oddajo Tema dneva, v kateri sta bila gosta tudi stara starša v primeru Škratek si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI

2. Predstavijo le delno sliko, samo eno plat – tisto, ki je na strani CSD, seveda, ker so v ozadju politike, lobiji, ki jih vodijo in so primorani pisati v prid državnim inštitucijam, saj so na teh na vodilnih mestih nameščeni ljudje sedanje politike in novinarji ter so s takimi zapisi “enostranskih” zgodb primorani potrjevati številne sedanje oz. ustvarjati nove bodoče volivce. Ne trdim, da so takšni vsi novinarji, zagotovo so vmes tudi zelo iskreni, resni, ki profesionalno in objektivno povedo, zapišejo tako, kot je bilo, se pa v tem konkretnem primeru resnično to dejansko kaže in ne morem mimo tega prikritega dejstva celotne politike vladajočega sistema. Socialna inšpekcija seveda mora tuliti v isti rog z ministrstvom za socialne zadeve, pritrditi, da v postopkih nič ni bilo narobe in je bilo vse po pravilih, saj bi v nasprotnem primeru ministrica Kopačeva nemudoma, v roku par dni, morala odstopiti s položaja, prav tako tudi direktorica dotičnega CSD, vse vpletene akterke pa bi v najmilejši obliki sankcije morale ponovno opravljati strokovni izpit.

V nadaljevanju navajam le nekaj v nebo vpijočih dejstev, zlorab, ki so vsa zabeležena v uradni dokumentaciji postopka in so le vrh umazane ledene gore:

1. Oče morilec Romeo Bajde je že pred smrtjo mamo otrok pogosto izsiljeval, ji ugrabljal otroka, ju vozil naokrog, dokler ni pristala in pritrdila njegovi besedi. Zaradi njegovega nasilja je bila z otrokoma v varni hiši kar nekaj časa. Takrat je imel vso pravico imeti otroke pri sebi, zato si jih je večkrat odpeljal. Njegova grožnja mamici, da jo bo ubil, otroke pa dal v rejo, se je uresničila!

2. Oče morilec je po smrti mamice s svojim odvetnikom in svojo sestro ves čas pritiskal na CSD, naj otroka čim prej odvzamejo in odpeljejo v rejniško družino. Morilčevo ožje sorodstvo je te tri mesece (od smrti mamice do sedaj) skoraj na dnevni bazi klicalo na CSD, pritiskalo, naj otroka vzamejo in jih ščuvalo proti starima staršema, ju blatili, predstavljali so lažno sliko in širili lažne informacije o njiju, vse v povezavi, da nista sposobna za rejnika.

3. Socialne delavke CSD so nad starima staršema izvajale stalno psihično in besedno nasilje, jima grozile, da če ne bosta poslušna in ubogala, jima lahko v trenutku vzamejo otroka. Izjava ob prvem obisku socialne delavke na domu: “Bodita srečna, da vama takoj ne vzamemo otrok in ju odpeljemo kam drugam!” Že za to grobo izjavo staršema, ki sta ravnokar izgubila hči, bi morala biti ta socialna delavka sankcionirana.

4. Na CSD so si na vsak način prizadevali čim prej spraviti otroka k očetu morilcu v zapor na obiske. Ker da oče morilec ni nevaren otrokoma, samo mami je bil. Seveda bi po vseh pravilih najprej psihiater moral podati mnenje o uravnovešenosti očeta (morilca), šele nato bi lahko stekli pogovori o možnostih stikov zapornika in njegovih otrok, seveda pod strogim nadzorom.

5. Zakaj očetu morilcu niso odvzeli pravice do starševske skrbi, kot bi mu jih morali odvzeti takoj po umoru?

Dejstva in datumi: To je ozadje primera ugrabljenih dečkov 1

6. Na dan 22. marca so na skupnem sestanku zapisali zloglasni zapisnik (na sliki zgoraj izsek). Že takoj, ko sta sta starša prihajala v sejno sobo, je socialna delavka začela vpiti nanju tako na glas, da jo je dedek moral opomniti: “Gospa, umirite se!” Ko so jima prvič in v zelo grobi, nasilni komunikaciji povedali, da nista primerna rejnika in da iščejo drugo rejniško družino, je bila odločitev, da se jima otroka vzame, že napisana in je ta sestanek z njima bil samo prazna farsa! To so namreč sklenili že dan pred tem skupnim sestankom, 21. marca, torej so njiju povabili, ko je bilo že črno na belem, da jima otroka vzamejo in premestijo v eno od rejniških družin, le da jima tega sploh niso povedali, ampak so ju s prisilo vodili do podpisa.

7. Grobo so zlorabili svoj položaj strokovnih delavcev, ko so jima z nasilno komunikacijo dobesedno polagali besede v usta, ju prepričevali, da nista primerna, izvajali hud pritisk nad njima in ju z manipulacijo dobesedno prisilili, da sta  ta zapisnik, ki govori o njuni neprimernosti, da bi bila rejnika, podpisala. Stara starša sta, seveda, takoj vedela, da sta bila zlorabljena, izkoriščana in zmanipulirana, zato sta to povedala svojemu odvetniku.

8. V torek, 24. marca, sta babica in dedek od CSD prejela naslednje SMS sporočilo na svoj mobilni telefon: “Sporočamo, da smo našli primerno rejniško družino, zato vaju vabimo, da jo 30. marca skupaj obiščemo.” Torej, kar čez noč so našli primerno rejniško družino. Od uradnega zapisnika (22. marec) sta namreč minila šele dva dneva! 30. marec je v resnici bil dan ugrabitve.

9. Na SMS sporočilo sta odgovorila, da imata svojega odvetnika in da naj se vse dogovarjajo z njim.

10. V sredo, 30. marca, sta strokovni delavki iz vrtca otroka odpeljali v neznano rejniško družino, ne da bi starima staršema kar koli povedali.

11. Otroka odvedli brez odločbe, saj še do danes te odločbe nihče ni videl! Po pravilih bi morali odločbo imeti zraven in jo, seveda, pod nujno poslati starima staršema.

12. Še do danes ni znano, kje sta otroka! CSD izsiljuje, da če bosta poslušna in naredila vse lepo in prav, potem jima bodo povedali naslov, kje sta.

13. CSD kratkomalo ignorira vse pisne in ustne pozive združene skupine odvetnikov in svetovalcev, ki jasno opozarjajo na kršitve.

Socialne delavke Vanja Dina Dobovičnik, Judita Podjaveršek Krajnc in Lidija Hartman Koletnik so v primeru dveh ugrabljenih dečkov storile hud zločin zoper malčka, stara starša in zoper državo. Povzročile so nepopravljivo škodo v psihi nedolžnih dveh malčkov, vseživljenjske travme, šok in stres nenadne odtegnitve od ljubljenih dveh svojcev. Zato bi morale za vse kršitve, za vsa dejanja odgovarjati pred zakonom, biti nedvoumno in jasno predstavljene kot krivci primera in biti ostro sankcionirane za vse te kršitve (predstavila sem jih le delček).

Na željo starih staršev bo v ponedeljek, 11. aprila 2016, ob 15.00 organiziran množični protestni shod pred Ministrstvom RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na Kotnikovi 5 v Ljubljani. Stara starša vztrajata, da je ljubeča povezanost med njimi najboljše okolje za zdravo rast in razvoj njunih vnukov. “Da se v prihodnje to ne bi več ponavljalo komurkoli izmed nas!” je zapisano v vabilu na Facebooku. 

Katarina Goričan Pokrivač

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...