“Depolitizacija” RTVS: Za članico programskega sveta izvolili še eno v nizu “neodvisnih” novinark

Datum:

Sedanja vladna koalicija je pred volitvami obljubljala depolitizacijo RTVS – kar očitno hočejo uresničiti s predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki naj bi ga obravnavali kar po nujnem postopku. Na tak način lahko namreč čim prej v celoti prevzamejo nadzor nad RTV, tako kot so že od nekdaj navajeni. Včeraj so na seji mandatno-volilne komisije DZ za članico programskega sveta RTVS izvolili še eno v nizu “neodvisnih” novinark, in sicer Alenko Sivka, ki je v Odlazkovih mediji pred časom opravila intervju z Robertom Golobom, nato pa je na njegovi listi tudi kandidirala za poslanko. Domen Savič, čtudi predlagan, pa ni bil izbran – in tako ostaja skrajni levičarski aktivist, ki s svojimi političnimi akcijami odganja oglaševalce od drugače opredeljenih oz. kritičnih medijev.

                   

Mandatno-volilna komisija DZ je včeraj za člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) podprla Alenko Sivka in Branimirja Piana. Nastia Flegar je namreč podala odstopno izjavo, odstopno izjavo z mesta člana programskega sveta RTV Slovenija pa je podal tudi Mitja Čander. Za Piana in Sivko je glasovalo po deset članov mandatno-volilne komisije. Na isti seji so za člana upravnega odbora sklada za financiranje razgradnje NEK-a podprli Damjana Bizjaka.

Kako močno politično kontrolirano je imenovanje nepolitičnih članov programskega sveta RTVS, nam pokaže tudi primer Domna Saviča: čeprav je bil tokrat kar dvakrat predlagan, na podlagi dogovora znotraj koalicije Gibanja Svoboda, stranke Levica in stranke SD na včerajšnji seji mandatno volilne komisije DZ-ja ni dobil niti enega poslanskega glasu – ker “Državljan D” je za potrebe te koalicije vlogo koristnega idiota že opravil. Saj, staro pravilo: po uporabi zavrži,” je komentiral novinar Bojan Požar.

Požar je kot primer lažne depolitizacije RTVS navedel že omenjeno Alenko Sivka, ki je sicer “nepolitična” novinarka Odlazkovih medijev, novembra 2021 pa je naredila vazelinski intervju z Robertom Golobom, kjer se je po Požarjevih besedah mirno zlagala, da ga odstavljajo, in ga razglasila za vizionarja. Aprila 2022 je nato taista Sivka kandidirala za poslanko Gibanja Svoboda – Požar dopušča možnost, da je bila kandidatura verjetno dogovorjena med intervjujem – vendar ni bila izvoljena. Vendar pa jo je včeraj Golobova stranka predlagala in ob pomoči Levice in SD-ja tudi izvolila za “nepolitično” članico programskega sveta RTVS.

Foto: Twitter

Dr. Peter Gregorčič, predsednik Programskega sveta RTV Slovenija, pa je danes zapisal, da vladni predlog zakona o RTV Slovenija jemlje državnemu zboru ustavno določeno vlogo. Vlada je namreč v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZVRTS-1E, EPA 153 – IX) – in to po nujnem postopku, ki ga 143. člen poslovnika državnega zbora predvideva za varovanje interesov varnosti ali obrambe države, odpravo posledic naravnih nesreč ali za preprečitev težko popravljivih posledic za delovanje države.

“Gre torej za evidentno zlorabo poslovnika in instrumentalizacijo zakonodajnega postopka za doseganje političnih ciljev vladajoče koalicije, ki skupaj z nekaterimi sindikati že dalj časa načrtuje politični prevzem javnega zavoda RTV Slovenija. Spomnimo se besed Helene Milinković, predsednice Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki jih je kot zavezo bivšemu generalnemu direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu izrekla na Javni tribuni o razmerah na RTV Slovenija. Dejala mu je: Delujemo kot gverila. /…/ Naš plan, gospod direktor, pa je ta – ja, prevzem RTV-ja.” Zavezo o (gverilskem) prevzemu je sindikalistka Milinković dala prav tistemu bivšemu generalnemu direktorju RTV Slovenija, ki ni bil sposoben pripraviti ustreznega finančnega načrta in je zaradi svojih vodstvenih nesposobnosti ta javni zavod spravil v položaj, v katerem se je moral financirati po dvanajstinah,” je med drugim opozoril Gregorčič in dodal, da tovrstna instrumentalizacija državnozborskih postopkov za dosego političnih ciljev niža raven demokracije in predstavlja tragičen korak k ukinitvi parlamentarne demokracije. S svojimi dejanji vlada Roberta Goloba in koalicija, ki to vlado podpira, udejanja natanko tisto, kar je v volilni kampanji očitala vladi Janeza Janše. Besedilo je v celoti dostopno tukaj.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...