Desna poljska vlada od Nemčije zahteva visoko odškodnino za škodo v 2. svetovni vojni – Poljska neuradno upravičena do vsaj 880 milijard dolarjev odškodnine

Datum:

V teh dneh se na Poljskem pripravljajo na 80. obletnico začetka druge svetovne vojne, začela se je začela 1. septembra 1939 z napadom Nemčije na svojo sosednjo državo, ko bo Varšavo obiskal tudi ameriški predsednik Donald Trump. Desno usmerjena poljska vlada je v teh dneh ponovno obudila tudi težnje po nikoli plačani odškodnini, ki jo želi v prihodnosti Varšava izterjati od Berlina. Na Poljskem se sicer ob tem sprašujejo, ali je sploh možno denarno ovrednotiti trpljenje naroda, poročajo tuje tiskovne agencije.

                   

Wielun je bilo prvo mesto, ki so ga bomardirali v drugi svetovni vojni. Gre za kraj, ki se je tedaj nahajal samo 21 kilometrov od meje z Nemčijo, ni imel vojske, proti letalske obrambe ali industrije. Umrlo je nekaj sto ljudi. Ob koncu vojne, ko so se preživeli vračali, je bilo mesto, tako kot številna druga poljska mesta, porušena praktično do tal in na ta način popolnoma neprepoznavno.
Kot poroča tiskovna agencija Reuters, več kot polovica Poljakov podpira idejo trenutne desne vlade pri ideji, da bi se od Nemčije uradno zahtevala visoka odškodnina za vso škodo, ki jo je Tretji rajh povzročil tekom šest let trajajoče vojne. Poljski časopis Rzeczpospolita je junija napravil anketo, v kateri se je samo četrtina vprašanih opredelila proti takšni zahtevi poljske vlade.

Preberite še: V ZDA zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi uporabe “elektronske cigarete” – Več 100 bolnikov je razvilo novo pljučno bolezen, o kateri stroka ne ve dovolj

Napad na Poljsko je močno prizadel narod, umrlo je najmanj 6 milijnov Poljakov, od tega 90 odstotkov tistih judovskega porekla, med drugim so Nemci ukradli ali uničili veliko število umetniških del. Vprašanje vojne odškodnine je sicer ponovno tema pogovor v Varšavi od leta 2015, ko je vodilna vladna stranka Pravo in pravica ustanovila parlamentarni odbor, ki ga vodi njen član Arkadiusz Mularczyk in trenutno preučuje, kakšno škodo je v vojni pretrpela Poljska. Neuradno se škoda ocenjuje na več kot 880 milijard ameriških dolarjev.

Wielun je bilo prvo bombardirano mesto v drugi svetovni vojni. Foto: EPA.

Kot poroča Reuters, bo jeseni izšla knjiga o vojnih odškodninah nemških zgodovinarjev Karla Heinza Rotha in Harmuta Reubnerja, ki sta izračunala, da je vojna, ki jo je začela Nemčija, v 21 državah sveta povzročila za 7,5 bilijonov evrov. Približno bilijon evrov je Nemčija do danes že plačala, sicer pa skupna škoda za dvakrat presega letošnji nemški BDP, zato niti velesila, kot je Nemčija, ni sposobna plačati takšnega zneska.

Kakšno škodo je s svojo invazijo in sodelovanjem z nacisti povzročila Sovjetska zveza?
Nemčija pa še zdaleč ni edina krivka za poljske izgube v drugi svetovni vojni, saj je v okviru Molotov–Ribbentrop pakta med Nacistično nemčijo in Sovjetsko zvezo le dva tedna po nemškem napadu s svojo invazijo z vzhoda začela tudi Rdeča armada. Na mirovni konferenci v Potsdamu leta 1945 so se zaveznice sicer dogovorile, da bo Poljska prejela del odškodnine, namenjene Sovjetski zvezi. No, sovjetski diktator Joseph Stalin je dosegel, da je Varšava v zameno v Moskvo po smešno nizki ceni izvozila velike količine premoga, kar je še dodatno oškodovalo povojno gospodarsko rast na Poljskem.

Napad na Poljsko leta 1939. foto: EPA.

Čeprav v poljski vladi poudarjajo, da o uradnem zahtevku za nemško odškodnino še ni načrtov, bi lahko v prihodnje takšna “pravična” odločitev Poljske vendarle ponovno načela relativno dobre poljsko-nemške odnose.

Tomo Ferk

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...