Direktor SB Slovenj Gradec Janez Lavre: Kljub medijskim in osebnim pritiskom na zaposlene in člane sveta zavoda, se napovedi o množičnih odstopih predstojnikov oddelkov niso uresničile!

Datum:

Ob izbruhu epidemije se je na družabnih omrežjih pojavilo ogromno nasprotnikov omejevalnih ukrepov zaradi epidemije covida-19. Med njimi je bil tudi novinar Blaž Zgaga, ki bi se sicer v največji zdravstveni krizi moral zavedati svojih odgovornosti. Na Twitterju mu je direktor slovenjegraške bolnišnice Janez Lavre na oster način želel dopovedati, da bi situacijo razumel le, če bi jo doživel na lastni koži. Zoper direktorja so leteli ostri očitki in medijski pogrom. Lavre je zaradi pritiska javnosti odstopil, za svoje ostre izjave pa se je javnosti opravičil. Kasneje se je odločil ponovno kandidirati za direktorja bolnišnice, nakar so se vršili pritiski javnosti osebni pritiski na kader, da ga predstojniki ne bodo podprli. Direktor je bil na seji sveta ponovno imenovan, delo v bolnišnici poteka po ustaljenih tirih, od napovedi množičnega odstopa kadra, pa je odstopil le predstojnik urgentnega oddelka. “Z vsemi zaposlenimi smo ohranili dober odnos in tako upam tudi v prihodnje,” je dejal Lavre za Nova24TV.

                   

Nekdanji in sedanji direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, Janez Lavre je v petek, 29. januarja, po tem ko je bil imenovan na seji sveta zavoda in prejel soglasje vlade, ponovno zasedel mesto direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Dva dni kasneje je na novinarski konferenci predstavil aktivnosti ter kadrovske in investicijske načrte za prihodnost koroške bolnišnice, med katerimi je tudi gradnja nove bolnišnice, na novi lokaciji v bližini tretje razvojne osi.

Za ponovno kandidaturo se je odločil, saj je menil, da ima podporo zaposlenih lokalnega okolja in ustanovitelja. Ob ponovnem nastopu kandidature se je zahvalil vsem zaposlenim za vestno in strokovno delo opravljeno delo in se še enkrat opravičil za zapis na Twitterju, s katerim ni želel užaliti nikogar, temveč je novinarja, ki je nasprotoval ukrepom želel opozoriti na resnost situacije in da lahko covid-19 povzroči resne posledice, saj je s cviljenjem želel opozoriti na piskanje pljuč, ko ta odpovejo. “Tisti, ki vsaj malo poznajo medicinsko stroko ali so doživeli odpovedovanje pljuč, bi to razumeli,” je pojasnil.

Tako imenovani sporni tvit direktorja SB Slovenj Gradec Janeza Lavreta. Zaradi tvita se je opravičil tako Blažu Zgagi kot vsem ostalim. Po tem dogodku si je izbrisal svoj Twitter račun. (Foto: Twitter)

Revolt se je po dominantnih medijih hitro razširil. Dolgoletni direktor SB Slovenj Gradec Janez Lavre se je hitro opravičil za svoje napisane besede Blažu Zgagi, med drugim pa je tudi izbrisal svoj Twitter profil. “Vem, da to morda ne more biti opravičilo za zapise, pojasniti pa želim, da sem bil pod velikim psihičnim pritiskom in sem nad nerazumevanjem nekaterih na pomen omejevanja gibanja in samoizolacije odreagiral skrajno neprimerno,” je svojo reakcijo na zapisane besede Zgage razložil Lavre.

Po napovedi ponovnega imenovanja se je dogajal medijski pritisk in osebni pritisk na zaposlene in člane sveta zavoda
Večer je januarja po napovedi ponovne kandidature poročal, da je strokovni svet dan pred odločanjem sveta zavoda nastopil odločno in ostro. Takratna strokovna direktorica in vodja kriznega štaba za obvladovanje covida-19 dr. Jana Makuc je napovedala svoj odstop, kar je kasneje tudi storila. Trdili so, da se bodo zaradi njenega odstopa prenehali mandati vseh predstojnikom oddelkov in enot. Kot nam je izdal anonimni vir naj bi predstojniki bolnišničnih oddelkov in enot takrat enotno podprli stališče, da ne želijo menjave v vodstvu bolnišnice, kar bi po njihovem mnenju ogrozilo njihovo delovanje zaradi medijskih in osebnih pritiskov.

Nekdanja strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc in direktor bolnišnice Janez Lavre (Foto: STA)

Kljub medijski gonji, ki naj bi jo zakuhala Makuceva s pomočjo prijateljice in novinarke Večera, Petre Lesjak Tušak, direktor Lavre nadaljuje s svojim delom. Tušakova je sicer zanikala kakršnokoli pomoč prijateljici za zasedbo direktorskega stolčka in zanika, da bi prijateljstvo vplivalo na njeno poročanje. Kljub medijskim in osebnim grožnjam se je izkazalo, da ima Lavre podporo s strani zaposlenih. Kot je dejal za Nova24TV zaposleni z njim še naprej zelo dobro sodelujejo. “Od vseh napovedanih odstopov z medijskimi napadi je odstopil samo predstojnik urgentnega oddelka, ostali pa ostajajo, kljub temu, da so mediji zatrjevali drugače,” nam je pojasnil Lavre.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec bo gradila nove prostore (Foto: STA)

“Z vsemi zaposlenimi smo ohranili dober odnos in tako upam tudi v prihodnje,” je še dejal Lavre, ki je osredotočen na prihodnji razvoj bolnišnice. V investicijskih načrtih, ki jih je Lavre vključil že v predstavitev kandidature za direktorja na zadnjih dveh razpisih, izpostavlja možnost gradnje nove bolnišnice v Slovenj Gradcu na drugi lokaciji. Ta bi lahko stala ob načrtovani hitri cesti na severni strani Graške gore. Bolnišnica bi bila namenjena akutnim obravnavam, vanjo bi umestili tudi urgentni center, v teh dneh pa potekajo še zadnja usklajevanja za potrditev finančnih načrtov.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...