Dnevno so tarča migrantov, a vlada jih ne zaščiti!

Datum:

Domačini najvišjega ležečega kraja na Hrvaškem živijo v nevzdržnih razmerah, saj so dnevno tarča migrantov. Begovo Razdolje, nekdaj zaradi odmaknjenosti miren kraj, je zdaj v nenehnem pred migranti: vlomi v hiše, uničevanje križev in krščanskih znamenj ter uničevanje lastnine s strani neciviliziranih migrantov so sedaj na dnevnem redu, poroča hrvaški Periskop.
V tem tednu pa so se razmere samo še poslabšale. Migranti so ponoči nasilno vstopili v pet hiš v Begovem Razdolju, v eni od njih so presenetili speče lastnike. Obupani domačini zahtevajo, da se vlada nemudoma odzove, terjajo pa tudi policijsko zaščito, ker trdijo, da imajo pravico do normalnega in varnega življenja v domovini.
Domačinka Mirna Jardas skoraj vsak dan kuri odvržena oblačila in smeti za migranti, saj se boji morebitne okužbe z neznanimi boleznimi, ki jih migranti nenehno prinašajo v Evropo, je povedala novinarjem. Z migranti ima slabe izkušnje, ukradli so ji obleko, čevlje in potovalne torbe, zlomili dvoja vrata, omaro, poškodovali opremo, zlomili križ. “Žalostno, nimam besed, težko je. Vedno sem sočustvovala z migranti, ljudje pač potrebujejo pomoč, toda ko vidim, kaj počnejo, lahko rečem le, ne, nobene pomoči več ne dobijo od mene,” je za hrvaško RTL dejala Mirna iz Begovega Razdolja.

Par na pragu devetdesetih. Spala sta, ko so migranti vlomili skozi okno shrambe in ga razbili. “Samo zid je bil med nami, zato od včeraj več ne morem spati. Lahko nas ubijejo! To ni bilo prvič. Samo jokala sem, ne smem se spomniti na ta dogodek,” je povedala Štefica Gržanić iz Begovega Razdolja.

Nova drama se je zgodila že naslednji dan. Nek vikend so migranti zapustili šele zjutraj. Lastniki so bili v Zagrebu, sosedje pa so opazili superge pred vhodom in vlomljena vrata. V notranjost niso mogli, ker so bila vrata zapahnjena od znotraj, nato pa so slišali živčno tekanje po notranjosti hiše. Poklicali so policijo in preden je ta prišla, so štirje migranti kot specialci že tekli proti gozdu v hrib. Nekaj domačinov je steklo za njimi, ker so s seboj vlekli težke torbe, vendar so odnehali, ko je eden od migrantov potegnil okrog 30 centimetrov dolg nož, podoben mačeti, so novinarjem povedali domačini. “Hočemo le zaščito, da nas policija zaščiti, da živimo v miru. V devetdesetih smo bili prikrajšani, zdaj so zopet pozabili na nas,” pravi Zvonko Francisković iz Begovega Razdolja.

Domačini se bojijo prihoda novih migrantov. O opisanih primerih so zato novinarji zaprosili za pojasnila policijsko upravo Primorsko-goranske županije, njihov odgovor so objavili v medijih: “PP Delnice v zadnjih dveh dneh ni prejela nobenega obvestila s strani fizičnih ali pravnih oseb o vlomu v objekte na omenjenem območju. Policija je prejela tri poročila o vlomih v hišo in vikend. Podani so dokazi, da gre za kaznivo dejanje kršitve nedotakljivosti stanovanja in povzročeno škodo s strani tretjih oseb, glede na dejstva in sledi s kraja dogodkov, s katerimi se trenutno ukvarjamo, storilci pa niso znani in ne moremo reči, ali so storilci migranti. Obveščamo vas tudi, da policija preveri vsako prijavo in nadaljuje s potrebnimi ukrepi za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj ter z bojem proti nezakonitim migracijam,” pravi PU Primorsko-goranske županije, piše RTL.

M. V.

Sorodno

Zadnji prispevki