Do zdaj razkrita korupcija v EU le vrh ledene gore?

Datum:

Evropsko unijo še naprej pretresa korupcijski škandal. Obstajajo indici, da gre za vrh ledene gore korupcije v samem jedru EU. Razkrita dvoličnost bruseljske evrokrature. Politične analitike bolj kot sam škandal skrbi, da bi “profitirala populistična desnica”.

Evropsko unijo, še posebno njen vrh v Bruslju, že več tednov pretresa velikanski korupcijski škandal. V glavni vlogi je zdaj že nekdanja podpredsednica evropskega parlamenta Eva Kaili, (tudi že nekdanja) članica grške levičarske stranke Pasok in mednarodne skupine Socialistov in demokratov v evropskem parlamentu. Belgijska policija je po preiskavi sredi decembra izvedla preiskave na več naslovih v Bruslju, prav tako pa so potekale preiskave v nekaterih drugih evropskih državah. Zaseženih je bilo več sto tisoč evrov, ki po policijskih poročilih izhajajo iz podkupnin Katarja evropskim poslancem v zameno za pozitive ocene stanja človekovih pravic v tej državi. Katar sicer (kaj pa drugega) obtožbe zanika, ne glede na to pa so Eva Kaili, njen oče in njen mož Francesco Giorgi, ki je bil pomočnik nekdanjega italijanskega evroposlanca Pier Antonia Panzerija, še vedno v pridržanju. Za zapahi pa se je znašel tudi Panzeri skupaj z ženo in hčerko; v teku je postopek, da vse tri iz italijanskih zaporov preselijo v belgijske.

Razkrita dvoličnost evrokrature

Preiskava medtem še poteka, saj obstaja resna nevarnost, da so dosedanje aretacije le vrh ledene gore podkupovanja. Navsezadnje je Kailijeva dejala, da ni storila nič narobe in da je samo ubogala navodila predsednice evropskega parlamenta, kar seveda potrjuje sum, da je v katarsko korupcijsko zgodbo vmešanih še mnogo več akterjev. In seveda, da to ni edini primer korupcije v vrhu EU. Navsezadnje je Bruselj poln lobistov, posrednikov in “vplivnežev”, ki zastopajo številne zunajevropske države, politične skupine, interesna združenja, finančne in industrijske konglomerate … Skratka stranke, ki imajo globoke in bogato založene žepe, iz katerih so pripravljeni obilno donirati za dosego svojih ciljev. Mnogi skeptiki že leta in desetletja trdijo, da se za bleščečo fasado in lepo zvenečimi besedami v Bruslju skriva gniloba korupcije. Ti so zdaj seveda prišli na svoj račun. Stvar je še toliko mučnejša, ker bruseljski establišment na vsa usta razglaša “ničelno stopnjo do korupcije” in to “visoko moralno držo” celo uporablja v političnih obračunih s političnimi vodstvi posameznih članic, ki evrokraturi niso pogodu. Madžarske in Poljske na primer. Tudi vladi teh dveh držav sta sedaj prišli na svoj račun in lahko po dolgih letih napadov s prstom pokažeta na dejanski primer korupcije. Madžarski premier Viktor Orbán je na svoji spletni strani objavil sliko politikov, ki se zvijajo od smeha, s pripisom: “In potem so rekli, da je EU resno zaskrbljena zaradi korupcije na Madžarskem.”

Prioritete akademskih krogov

Politični raziskovalci in analitiki, med njimi denimo finski politični raziskovalec Pekka Pohjankoski, v luči korupcijskega škandala izražajo predvsem zaskrbljenost, ker naj bi zaradi škandala “profitirale desne populistične sile”, saj so v škandal vpleteni skoraj izključno politiki, ki pripadajo levi politični opciji. To pa na nek način dokazuje tudi moralno stanje današnjih akademskih krogov. Očitno je zanje hujše, da bi skorumpirano levico nadomestila desnica, kot dejstvo, da so pri vzvodih oblasti celotne prijateljsko-družinske naveze skorumpirancev. Ali dejstva, da lahko države, skupine ali celo posamezniki z zadosti globokimi žepi najdejo voljne pajdaše, prek katerih lahko vplivajo na zakonodajo in politično usmeritev EU. Ali čisto preprosto dejstvo, da našo skupno evropsko hišo najeda črv korupcije, kar je po zgodovinskih izkušnjah stanje, ki vodi v propad.

Bogdan Sajovic

Sorodno

Zadnji prispevki

Dončić petič zaporedoma izbran v ekipo leta lige NBA

Slovenskega košarkarskega zvezdnika Luko Dončića so petič zaporedoma izbrali...

Nikki Haley napovedala podporo Trumpu

Nekdanja republikanska predsedniška kandidatka Nikki Haley je v sredo...

Jo bodo zaradi njene izjave o SDS in Janši odpoklicali?

RTV spremembo dopisniške mreže v tujini, med drugim tudi...

Poziv iz KGLU: Iščemo dela Franca Bernekerja!

V KGLU ob 150-letnici rojstva Franca Bernekerja pripravljajo razstavo, posvečeno...