Novembrska analiza poročanja oddaj RTV Slovenija po dnevih: Enostransko poročanje, cenzura, manipulacija s podatki

Datum:

Ni skrivnost in že velikokrat smo pisali o neuravnoteženem poročanju slovenskih medijev, še posebej RTV Slovenija, ki bi morala poročati nepristransko. Spodnja analiza prikazuje, kako so oddaje, kot so Jutranja kronika, Odmevi, Dnevnik, Poročila, Tarča, prikazale novice, o katerih so poročale v novembru. Mnogokrat si na RTV Slovenija dovolijo izpustiti mnenja s strani vlade oziroma deležnikov v obravnavani problematiki.

Ker pa posamezni mediji objavljajo zgolj izseke medijske analize urada vlade za komuniciranje o poročanju RTV Slovenija, so se odločili objaviti celotno analizo za november, ki dokazuje, da RTV Slovenija v določenih primerih vedno znova dokazuje, da ni popolnoma objektiven medij.

V analizi je razvidno, da dobesedno izpuščajo mnenja “druge strani”. V začetku meseca, ko je bilo še govora o financiranju STA, so poročali o tem, da se bo novi direktor STA Igor Kadunc sestal z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo, pri tem so prikazali odziv Kadunca, ne pa tudi odziva Ukoma. Enostranski prikazi se vrstijo iz dneva v dan. Tudi prispevek iz Dnevnika iz 2. 11., ko je “objava, da je garda SV položila venec PV k spomeniku padlim domobrancem, je sprožila burne odzive”, takrat so povzeli le odziv opozicije, ne pa tudi odziva Janeza Janše oziroma vlade.

RTV spregleda bilateralna srečanja PV Janše
Mnogokrat v Odmevih kot gosta pokličejo le eno stran, tako je bilo tudi v prispevek iz Glasgowa o tem, da bi jedrska energija lahko nadomestila nafto in premog. Gost Dušan Plut je poziv Janše problematiziral. V Odmevih so ponovno predstavili argumente, ko je v studiu prisotna samo ena stran, druga pa povzeta iz izjave, ni enakovredna. “Ob poročanju TVS z vrha v Glasgowu opozarjamo še na dejstvo, da v nobenem prispevku niso bila navedena bilateralna srečanja PV Janše, niti tisto z ameriškim predsednikom Bidnom. Za primerjavo: ob obiskih nekdanjega PV Šarca na forumu v Davosu so recimo poročali o njegovih srečanjih s srbskim predsednikom Vučićem, kosovskim PV Thacijem, predstavniki EIB; ob obisku nekdanjega PV Cerarja na GS OZN so poročali o njegovem srečanju z GS Ban Ki Munom in udeležbi na sprejemu pri takratnem ameriškem predsedniku Trumpu.”

RTV tudi cenzurira in zamolči pomembne podatke
Po objavi celotnega posnetka pogovora med ministrom Vizjakom in Bojanom Petanom je celotno zadevo Vizjak pojasnil. V Odmevih so gostili Primoža Cirmana, ki so ga predstavili kot novinarja s spletnega portala Necenzurirano, in Petra Gregorčiča, predstavljenega kot raziskovalca in predavatelja na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, aktivnega državljana, pred leti enega izmed pobudnikov za ustavno presojo tedanjega javnega financiranja zasebnih osnovnih šol, zdaj pa tudi političnega komentatorja. “Vsekakor je voditelj zamolčal pomembna dejstva glede Cirmana – ni navedel, da je v navzkrižju interesov, saj dela za medijski imperij Martina Odlazka, ki ga je minister Vizjak označil kot del ‘smetarske mafije’. Ko novinar zamolči pomembna dejstva za razumevanje zgodbe, jasno krši tudi novinarski kodeks.”

RTV z izjavami manipulira
Iz spodnje tabele lahko vidimo le enostranske prikaze, kjer niso poiskali vladnega odziva, ampak poročali le enostransko. Poleg tega pa so z izjavami tudi manipulirali. 12. novembra so v Dnevniku poročali o samotestiranju v šoli. Predstavili so izjave predsednika združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregorja Pečana, ravnateljice Srednje ekonomskoposlovne šole Koper in predstavnice Zveze aktivov svetov staršev Slovenije, v prispevku pa prikazali staro izjavo DS Orehovca z novinarske konference. Gre za manipulacijo z izjavo DS Orehovca, saj so objavili staro izjavo, ki ni odziv na nadaljnje pripombe šolnikov.

Opazimo lahko, da RTV Slovenija vsekakor ni objektiven medij, ki poroča in prikaže obe strani deležnikov neke situacije, problematike, ampak si dovoljuje ustvarjati mnenja državljanov z enostranskimi prikazi situacij v Sloveniji, kar pa vsekakor ni njihovo poslanstvo.

Celotno analizo za november si lahko ogledate tukaj. 

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...