[Dokumenti] Švarc Pipanova se je najbolj zavzemala za nakup nepremičninske podrtije

Datum:

Novinar portala Prava Luka Perš je na omrežju X razkril obremenjujoče dokumente za Dominiko Švarc Pipan, ki jih je pridobil od zaupnih virov. Vse kaže, da je ministričino sprenevedanje glede nakupa sodne stavbe le teater za rajo in da je bila ves čas odlično seznanjena z zadevo. Prav ona si je zanjo najbolj prizadevala. Torej je vso prelaganje odgovornosti na nižje funkcionarje na ministrstvu le metanje peska v oči. Ali kot je cinično zapisal Janez Janša: “Riba smrdi pri repu.” 

Ministrico Dominiko Švarc Pipan poskušajo prikazati kot žrtev temnih sil, ki obvladujejo stranko Socialnih demokratov. Želijo jo prikazati kot nekakšno “žvižgačico”, ki je v svoji dobri veri morda naredila neumnost, ko je soglašala z nakupom sodne zgradbe, v resnici pa je dobrega srca in nikomur noče nič žalega. Celotna burleska okoli njenega preverjanja oziroma preiskovanja same sebe in ponudba odstopa, ki jo je dala premierju Robertu Golobu, pa sta očitno povezani s pridobivanjem časa za Gibanje Svoboda.

Golobu afera v SD ustreza
Ona je pritiska malce razbremenjena, Golob pa bo njeno ponudbo sprejel, kadar se mu bo pač zljubilo. Vse afere, povezane s Svobodo, so zaradi razvpite sodne stavbe začasno pozabljene (Star Solar, nakup računalnikov ministrice Emilije Stojmenove Duh), SD pa resno grozi, da bodo na naslednjih parlamentarnih volitvah sledili klavrni usodi LDS, ko je bila v igri stavba na Dimičevi. Svoboda ima odlično priložnost, da si po padcu javnomnenjske podpore nekoliko opomore na račun koalicijske partnerice, Golob pa kupi še nekaj časa za rabote v elektroenergetiki.

Iz priloženih dokumentov (gre za zapisnik zaupnega vira) je razvidno, da je razrešeni generalni sekretar na pravosodnem ministrstvu Uroš Gojkovič ministrico in tudi vse navzoče na sestanku 5. oktobra 2023 seznanil z zaključki informativnega javnega zbiranja ponudb za nakup poslovnih prostorov v Ljubljani. Kot najboljša je bila izbrana ponudba podjetja Rezidence Rajski vrt, d. o. o., za poslovni objekt na Litijski cesti 51. Ta naj bi edina izpolnjevala vse zahteve. Gojkovič je ministrico hkrati seznanil z dejstvom, da za nakup v proračunu ni zadostnih sredstev.

Ona je odvrnila, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo ustrezna sredstva pridobila, saj da gre za proračunski drobiž. Poudarila je, da nove sodne zgradbe ne bodo gradili. Hkrati je posebej opozorila, da bo šla v zvezi z zadevo tudi do finančnega ministra Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Goloba ter sredstva zagotovila. Gojkoviča je zadolžila, naj preveri, ali so na voljo še kakšna druga sredstva, ter prouči možnost financiranja z lizingom.

Gojkoviču je naročila, naj nemudoma izvede cenitve zemljišč v upravi ministrstva, tudi na Povšetovi, kjer so ljubljanski zapori, in cenitve prinese na mizo v enem tednu, da bo lahko nemudoma stopila v stik z Boštjančičem, da bi se dogovorila za naprej. Gojkovič je odvrnil, da v enem tednu ni mogoče opraviti cenitev, ker je treba izvesti celoten postopek javnega naročila. Zabičala mu je, naj naredi vse, da zadevo čim prej izpelje, da ne bi postala predmet zanimanja drugih ministrstev ali župana Zorana Jankovića.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...